sv apostol juda

Vjernici danas slave Svetog apostola Judu.

Idolski poklonici su uhvatili svetog apostola Judu i dugo ga mučili, nakon čega su ga razapeli na krst i izrešetali strijelama.
Pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog apostola Judu, jednog od dvanaestorice apostola.
Sveti apostol Juda bio je jedan od dvanaestorice apostola, iz plemena Davidova i Solomonova. Roditelji su mu bili Salomija i Josif, kasnije obručnik Prečiste Djeve Marije. On nije onaj Juda koji je izdao Isusa, a poznat je i kao Levije i kao Tadej.
Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao dio nasleđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grijehova – nevjera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.
Sveti apostol Juda imao je veliku revnost za Gospoda Hrista i goreo je od želje da sav svijet spozna Hrista i da vjeruje u njega da bi dobio spasenje.
Stric poginulog u nesreći u Nemačkoj: Pošli su da rade, a izgubili su život
Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svijet da propoveda jevanđelja. Širio je hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, a možda i u Persiji.
Mnoge napore i patnje podnio je sveti apostol Juda dok je obraćao narode vjeri u Hrista i izvodio ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stigao je i do Araratske pokrajine, gde je mnoge odvratio od idolopoklonstva i priveo ih Hristovoj vjeri.
Kako su hrišćani, a naročito propovednici hrišćanstava, tada bili surovo proganjani i uništavani od strane vlasti, i sveti Juda, kao i drugi apostoli, u jednom je trenu uhapšen i dugo mučen na strahotne načine. Na kraju su ga mnogobošci razapeli na krst i izrešetali strijelama. Tako je završio svoj podvig sveti apostol Juda.
Da vam pomogne svetitelj koji je poznavao Hrista i svojim očima gledao njegova čuda, danas izgovorite ove riječi: Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i vjeru sačuvao: Zato danas svesvetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grijehova tvojim molitvama zadobijamo.