Članovi volonterskog kluba Filozofskog Fakulteta u Nikšiću, povodom Dana studenata organizovali su pripremu materijala za proslavu Međunarodnog dana Roma, koji će biti obilježen 7. aprila u KIC-u „Budo Tomović“.

Koordinator studentske volonterske prakse iz Romskog obrazovnog fonda Marko Dragaš, kazao je da su izgrađeni panoi sa temama šest umjetnosti, gdje će pripadnici romske populcije uz pomoć volontera, moći da prezentuju najvažnije segmente romske umjetnosti kao i najpoznatije Romske predstavnike u svakoj umjetnosti. On je dodao da će ova akcija doprinijeti promociji Romske umjetnosti i kulture, a istovremeno i doprinijeti boljoj vidljivosti volonterizma u Crnoj Gori.

Romski obrazovni fond (REF) je jedna od organizacija koja u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo i Centrom za stručno obrazovanje, realizuje projekat „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku interno raseljenih stanovnika kampa na Koniku u Crnoj Gori-ll faza“. Osnovni cilj je da se smanji razlika u ishodu obrazovanja između pripadnika romske i neromske populacije.

Projekat se sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, i u partnerstvu sa njemačkom organizacijom HELP.