zemljotres, hrvatska, pretinja

Broj žrtava današnjeg snažnog zemljotresa u Hrvatskoj, sa epicentrom u Petrnji, povećan je na pet, dok je više desetina osoba povrijeđeno.

Zamjenica gradonačelnice Gline, Branka Bakšić Mitić, potvrdila je za zagrebački portal Index da su poginuli 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić, jedan muškarac, kao i otac i sin u Majskim Poljanama kod Gline.
Pogibiju 12-godišnje djevojčice u Petrinji ranije danas potvrdila je policija.
Navodi se da je samo u Sisku povrijeđeno najmanje 20 osoba, od kojih dvije teško.
Ranije danas javljeno je da je dvanaestogodišnja djevojčica stradala je danas u zemljotresu jačine 6,3 stepena po Rihteru koji je pogodio Hrvatsku. Epicentar potresa bio je 46 kilometara jugoistočno od Zagreba oko Petrinje.
Vijest o smrti djevojčice je potvrdio gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Majci djeteta se ukazuje pomoć, prenosi Indeks.
“Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima povrijeđenih. Vidjeli smo jedno dijete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u zgradi, ali smo ih uspjeli izvući. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate. Šaljite nam mehanizaciju, ulice su zakrčene”, rekao je jedan od inženjera koji je otišao da procjenjuje štetu.
Ulice Petrinja su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, a spasioci tragaju za preživjelima, javila je televizija N1.
HRT javlja da je porušen i centar Siska. Navodno se urušio i krov bolnice u Sisku iznad interne medicine.
Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba na putu su prema Petrinji, gdje spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine.
Iz jednog stambenog višespratnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu. Za sada se ne zna kakve su povrede zadobili, ali su ih odnijeli na nosilima, piše Indeks.
Kako prenose, nakon potresa od 6,3 stepena osjetio se još jedan slabiji, jačine 4,2 stepena Rihterove skale.
Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je današnji potres u Petrinji magnitude 6,2 prema Rihteru osjetilo šest miliona ljudi u Hrvatkoj i okolnim zemljama.
Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) je procijenio je da se potres osjetio u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Madjarskoj, Italiji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je na Tviteru da su spasioce iz cijele Hrvatske krenuli u Petrinju kako bi pomogli u traganju za preživelima ispod ruševina. U Petrinju je stigao i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Potres je izazvao i ogromnu štetu u Sisku. Putevi su razoreni, cijevi su popucale, gradjanima je voda poplavila dvorišta.
Izvor: Vijesti