Prestižna nagrada “FIEP Europe Thulin Award” biće dodijeljena crnogorskom naučniku i profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Dušku Bjelici. U pitanju je nagrada najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja – FIEP EUROPE.

Bjelica će nagradu dobiti na FIEP kongresu u Finskoj u gradu Vierumaki naredne godine, potvrdio je prof.dr Branislav Antala, inače potpredsjednik te institucije.
“FIEP Europe Thulin Award” je priznanje koje je ustanovljeno 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale veliki doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na nivou Evrope.
Dosadašnji dobitnici ovog najvišeg priznanja su devetnaest naučnika iz Rumunije, Španije, Švajcarske, Litvanije, Srbije, Hvatske, Crne Gore, Slovačke, Rusije, Češke i Luksemburga.
Najviše laureatA je iz Španije, a zatim iz Rusije.
Inače, FIEP (Federation Internationale D”education Phisique) je osnovan 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima. Vodeća je evropska institucija ove vrste.