Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ističe da se ostavka na jednu od javnih funkcija podnosi instituciji, odnosno organu koji imenuje, bira ili postavlja javnog funkcionera, ili na drugi način predviđenim posebnim zakonom. Iz ASK-a dodaju da Agencija ima nadležnost da utvrdi nespojivost javnih funkcija i da pokrene postupak protiv javnih funkcionera koji obavljaju dvije ili više nespojivih javnih funkcija.

“Nije u nadležnosti Agencije da bilo kom javnom funkcioneru utvrdi prestanak javne funkcije, niti bilo koji javni funkcioner ima obavezu da Agenciji podnese ostavku na bilo koju od funkcija. Agencija mora biti obavještena o podnošenju ostavke ili od organa vlasti u kome javni funkcioner obavlja funkciju ili od samog javnog funkcionera”, ističu iz ASK-a.

Na osnovu Zakona o sprječavanju korupcije, Agencija pred nadležnim prekršajnim sudovima pokreće prekršajne postupke protiv javnih funkcionera koji vrše nespojive funkcije. Prekršajni sud u prekršajnom postupku utvrđuje da li je došlo do kršenja zakonskih odredbi i može da izrekne sankciju od 500 do 2.000 eura, saopštavaju iz ASK-a.

Iz ASK-a napominju da dopisi premijera i određenog broja ministara 43. Vlade Crne Gore kojima obavještavaju Agenciju o radnjima koje će preduzeti, nemaju pravne posljedice u smislu vođenja postupaka radi utvrđivanja nespojivih funkcija.

“Ponavljamo već nekoliko puta izneseni stav Agencije za sprječavanje korupcije da je nužno donijeti Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini, koji bi pravnu situaciju u vezi sa ministrima i poslanicima sa dvije nespojive javne funkcije regulisali na prikladniji način nego što je to sada”, rekli su iz ASK-a.

ASK apeluje na medije da informacije koje dobijaju od Agencije prenose vjerno, u duhu novinarskog kodeksa, i ne stavljaju ih u pogrešan kontekst, kako bi zajedno služili javnom interesu i javnom informisanju.