Apostol Toma je bio jedan od dvanestorice Hristovih apostola.

U narodu poznat kao “Nevjerni Toma” jer je odbijao da povjeruje u vaskrsenje Isusa Hrista dok ga sam ne vidi i ne dodirne njegove rane od eksera i stavi svoje ruke u njegova rebra. Nakon osam dana se pojavi Isus među apostolima, i pozove Tomu da dodirne rane njegove i stavi ruku svoju u rebra njegova, uz rečenicu „ne budi nevjeran nego vjeran”.
Nakon tog trenutka Toma počinje da veruje i izgovara „Gospod moj i Bog moj”.

Sveti apostol Toma je bio jedini apostol za koga se vjeruje da je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva – u Siriji i Persiji, a potom u Indiji. U Indiji je imao veliki uspjeh, preobraćajući bogate i siromašne u hrišćanstvo. Osnovao je tamošnju crkvu i postavio sveštenike i episkope.

Slušajući Tomu hrišćanstvo su prihvatile sestre Tertijana i Migdonija, koje su bile supruge indijskih kneževa. Zarad hrišćanstva obje sestre su mučene od strane svojih muževa.

Onog trenutka kad su se krstile i prihvatile hrišćanstvo razvele su se i do kraja života živjele su mirnim, hrišćanskim životom. Tertijanin suprug, kako bi se osvetio Svetom Tomi osudio ga je na smrt, poslavši pet vojnika koji su Tomu proboli sa pet koplja. Tako je Sveti Toma umro u Indiji.

Mnoge porodice kod nas slave Tomindan kao krsnu slavu. Tomindan predstavlja i prelaz iz jesenjeg u zimsko godišnje doba. Smatra se zaštitnikom zanatlija.

Tomindan se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li “pada” u srijedu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.