Antique orthodox paint called icon, Serbia.

Danas je praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Nevjerni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.

Sveti Toma rođen je u galilejskom gradu Paneade. Jedan je od dvanaestorice apostola i jedini među njima koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo. Kroz tu njegovu nevjericu, zbog koje je i nazvan Nevjerni Toma, hrišćanstvo je dobilo potvrdu tog čudesnog događaja.
Sveti Toma proslavio se za života mnogim čudesima. Hrišćanstvo je propovijedao u Indiji, gdje je ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Mnoge je ljude tamo obratio hrišćanskoj vjeri.
Zapisano je da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Svete Bogorodice. Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, vidjelo se da tijela nema, da je vaskrsla i uznijela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.
U našem narodu, u sušnom periodu, moli se Svetom Tomi, jer ovaj svetac čuva pečat od oblaka i donosi dragocjenu kišu. Tomindan mnoge porodice obilježavaju kao krsnu slavu. Bio je vješt drvodelja, pa ga kao esnafsku slavu proslavljaju drvodelje, bačvari, kotlari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari. U nekim krajevima vjeruje se da štiti od vukova.
Po narodnom vjerovanju, danas se nikud ne ide. Kaže se: “Sveti Toma, sjedi doma”.
[themoneytizer id=”98127-3″]