Nikšićani su saglasni da se vandalsko ponašanje sugrađana mora prekinuti, ali i da je obaveza lokalne uprave da rješi ovaj problem.

„Vandali su u našem gradu za nešto više od dva mjeseca uništili mnogo objekata, a svi oni su bili novijeg datuma. Opština zaista mora da preduzme potrebne mjere, kako se ovakve stvari ne bi dešavale “, saopštio je za portal Mladi Nikšića Miljan (36).
Ukrasi koje je lokalna uprava postavila na gradskom trgu prije novogodišnjih praznika, a koji su nedugo zatim oštećeni, su izazvali posebne reakcije kod sugrađana.
„Nikšićki trg je ove godine bio posebno lijep, baš zbog ukrasa, koji su mamili pažnju ne samo najmlađima već i nama starijima. Nažalost zbog nedostatka kulture, pojedinci su na lak način sve to uništili. Mislim da nadležne vlasti moraju da reaguju, jer će se, ako ne bude kazni, ovakvo ponašanje nastaviti“, kazao je Nebojša (29).
Grafiti na Gradskoj kući, istrgnuti kablovi sa “pametne” klupe kod Tehnopolisa, uz već pomenute ukrase samo su jedni od djelovanja nikšićkih vandala, na čije ponašanje nisu imuni ostali ni stariji sugrađani.
Radenko (74) se, kako kaže, vodeći svoju unuku do škole i prolazeći pored Tehnopolisa, loše osjećao zbog onog što su sugrađani uradili nakon postavljanja “pametne” klupe. „Ako sam dobro upoznat, ta klupa je bila prva te vrste u Crnoj Gori, što je bio dovoljan razlog da je građani čuvaju, a ne da je uništavaju. Vandali su veoma mladi i sigurno nisu razvijene ličnosti čim tako postupaju. Pretpostavljam da su sva svoja nedjela učinili u kasnim satima, kada ne mogu biti primjećeni”, saopštio je on.
Nikšićani smatraju da Opština treba da se potrudi da otkrije počinioce, ali i da preduzme određene mjere kako se ovakav model ponašanja ne bi nastavio.
“Lokalna vlast i nadležni organi trebali su da već nakon prve situacije, kada su vandali uništavali, pronađu krivce i iste na adekvatan način kazne ili opomenu, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale. Nažalost, nije došlo do toga i ovakva ponašanja su za svaku osudu”, ocijenila je Aneta (40).
Kako kaže Nikola (22), evidentno je da su mete vandala noviji i važniji objekti u gradu.
„Moje mišljenje je da su nikšićki vandali maloljetnici, koji još nisu svjesni štete koju prave. Međutim smatram da starosni uzrast uopšte nije bitan, već je jedino važno da se ovako loše ponašanje zaustavi i da se čuvaju sva dobra grada. Bilo da su ona kratkog roka trajanja, kao što su bili ukrasi ili da su trebali da služe duži vremenski period, kao klupa kod Tehnopolisa“, istakla je Jela (55).