Pilot projekat Ministarstva prosvjete, preko kojeg se želi otvoriti debata da li u svim školama treba uvesti nošenje uniformi ovih dana je veoma aktuelna. Za sada uniforme nose samo đaci podgoričke Osnovne škole „Savo Pejanović“, a da bi se se uvele i u drugim školama u Crnoj Gori, neophodna je saglasnost zaposlenih u školi, roditelja i učenika.

Pedagoškinja u nikšićkoj Osnovnoj školi „Luka Simonović“ Ana Lalović za portal Mladi Nikšića je kazala da bi uprava te škole željela da bude dio projekta od naredne školske godine.

“Savjet roditelja naše škole je uputio zahtjev nadležnom ministarstvu za izmjenu zakona o osnovnom obrazovanju za obavezno uvođenje školskih uniformi. Smatramo da bi na taj način doprinjeli ne samo smanjenju razlika socijalnog statusa među učenicima koji je u današnje vrijeme sve izraženiji već, i puno ljepšoj slici naših đaka i škole “, objasnila je Lalović.

Savjetnik za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete Milica Lekić je kazala da je uvođenje uniformi, pored praktičnih pitanja, značajno i zbog potrebe da se dječiji duh i interesovanja razvijaju u pravcu zajedništva i osjećaja pripadnosti.

“Namjera je da se uz razumijevanje svih dođe do stava da društveni i socijalni status nijesu i ne smiju biti osnov odnosa vršnjaka jednih prema drugima. Mi želimo da Projekat zaživi, a njegov nastavak i buduća koncepcija će zavisiti od interesovanja drugih škola i svakako stava roditelja“, objasnila je Lekićeva.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od mišljenja koje takva debata bude iznjedrila, moguće je da će period koji je pred nama donijeti i inovirana rješenja u vezi sa bojom i tipom uniformi.

„Ipak, ono što cijenimo sada je da su roditelji i ukupna javnost prepoznali važnost inicijative, a da ih mali korisnici Projekta sa zadovoljstvom nose“, zaključila je Lekić.

Da podsjetimo da je ministar prosvjete Damir Šehović, nedavno izjavio da kao ministar želi da afirmiše jednu novu politiku, u kojoj će se cijeniti znanje, koje neće zavisiti od društvenog i socijalnog statusa.

“Znanje koje će svima biti dostupno pod jednakim uslovima. Pilot projekat koji mi promovišemo ide u prilog tome. To je projekat kojim želimo da otvorimo javnu debatu na temu uvođenja uniformi u školama, po uzoru na neke razvijenije zemlje. To nećemo uraditi bez saglasnosti nastavnika i roditelja, i zato očekujem da ćemo započeti razgovor na tu temu i na osnovu tog razgovora ćemo zaključiti da li će ovo postati praksa u drugim školama“, kazao je ministar Šehović.

On smatra da će uvođenje uniformi kod djece može afirmisati sistem vrijednosti solidarnosti, jednakosti, pravde, vrijednosti i zajedništva, zbog čega je siguran da su to vrijednosti na kojima će se školovati buduće generacije.