Nefunkcionisanje rukovodstava u nikšićkim mjesnim zajednicama bilo je tema okruglog stola koju je u Župi nikšićkoj organizovala NVO „Župa u srcu“, saopšteno je za Dan.

 

 

Okrugli sto je uspio da okupi predstavnike nekoliko NVO i opozicionih partija, ali ne i predstvnike vladajućeg DPSa. Na sastanku je naglašeno da upravo izostanak predstavnika vlasti govori koliko joj je u ovoj izbornoj godini važno da ne izvrši reizbor predsjednika i savjeta mjesnih zajednica kojima su mandati istekli prije nekoliko godina, a nekima čak i prije deceniju.
Predsjednica nikšićkog odbora Građanskog pokreta (GP) URA prof. dr Rajka Glušica kazala je da su prije dvadeset dana nadležnim u opštini podnijeli zahtjev da se u skladu sa zakonom odmah organizuju izbori u mjesnim zajednicama, ali da odgovor još uvijek nijesu dobili.
Član Koordinacionog odbora URA prof. dr Tatjana Bečanović kazala je da se što prije moraju naći mehanizmi kojim bi se aktuelna vlast natjerala da poštuje zakone.
,,Omalovažavaju naš rad. Sve što radimo nije dovoljno vrijedno njihove pažnje jer oni znaju da imaju mehanizme. Natjerati DPS da poštuje zakon izuzetno je teško u državi kakva je danas Crna Gora, zato moramo svi zajednički da djelujemo“, kazala je Bečanovićeva.
URA će podržati, kako je Bečanovićeva istakla, sve što je upereno protiv „partitokratije DPS-a i njihove strahovlade“, poput predloga odbornika nikšićkog Demokratskog fronta Arsenija Lalatovića da se od tužilaštva zatraži provjera finansija u mjesnim zajednicama.
,,Sve finansije kojima raspolažu lokalne zajednice sada bi bile stavljene u službu izbora, odnosno kupovinu glasova. Mi to moramo barem pokušati da spriječimo“, poručuje Bečanović.
Lalatović je rekao da su i doskorašnji savjeti mjesnih zajednica ponajmanje bili u službi građana čije interese su trebali da štite i zastupaju. Umjesto rješavanja problema, rekao je on, savjetima su na prvom mjestu bili partijski interesi i uticaj.
Stanje je krajnje alarmantno i bitno će uticati na izbore koji slijede u ovoj godini. To je još jedan od razloga zašto bi neke stvari trebalo mijenjati pošto mjesne zajednice funkcionišu kao partijske ćelije naglasio je Lalatović.
Od dolaska DPS-a na vlast, smatra Dragiša Janjušević, koordinator Optšinskog odbora Demos-a, i lokalne samouprave su pretvorene u partijski servis, a mjesne zajednice su njihove ispostave.
,,Lokalna samouprava danas je klasičan partijski servis gdje treba u nekim predizbornim aktivnostima zaposliti i zbrinuti n određeni broj ljudi, a mjesne zajednice su im logistika u tom predizbornom procesu. Dok god odbornici u lokalnoj skupštini ne budu zastupali građane, imaćemo brojne probleme i nećemo izaći iz ovog začaranog kruga dok se stvari ne promijene“, istakao je Janjušević.