“Objavama fotografija kćerki uz očeve i majke na društvenim mrežama, ličnim i emotivnim angažmanom javnih ličnosti, influensera i savjesnih građana, ukazano je na drastično smanjivanje broja novorođenih kćerki u Crnoj Gori”, ističu iz NVU “Dobar život”.

Nedovoljno je, dodaju, poznato da je Crna Gora u nečasnom evropskom vrhu po broju polno selektivnih abortusa – ukoliko je fetus ženskog pola.

“Zastrašujuća posljedica ovog prenatalnog femicida, već danas se izražava u hiljadama nedostajućih žena reproduktvne dobi. Veliki broj građana je pozivom “Pokažimo kako se voli ćerka” reagovalo protiv mentaliteta koji Crnu Goru dovodi do katastrofalnih društvenih posljedica”, ističu iz ovog NVU.

Na alarmantan disbalans u broju novorođenih muških i ženskih beba, Crnu Goru već cijelu deceniju upozorava Evorska unija. Prema riječima PR-a kampanje Andrijane Muratović, prenatalni testovi su naučni napredak koji već u ranoj fazi trudnoće informiše o zdravlju ploda, pa i o polu, a što se masovno zloupotrebljava i stavlja u funkciju selektivnog odabira/odbacivanja bebe u zavisnosti od pola – bez obzira na njeno zdravlje – što je u suprotnosti sa svim medicinskim i moralnim principima.

Direktorica NVO Dobar život, koja je ujedno inicijator i pokretač ove kampanje, Nina Đukanović pozvala je cjelokupno društvo na preispitivanje savjesti kako zajedno i pojedinačno utičemo na život – ovaj koji živimo i koji tek treba da stvorimo.

Misija multimedijalnog projekta “ŽIVJELA“ je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine kćerke.

“Želi se ukazati na negativan društveni kontekst u kojem se parovi odlučuju na prekid trudnoće samo zbog činjenice da je fetus buduća kći. Crnoj Gori trenutno nedostaje 3000 žena reproduktivne dobi; narednoj će generaciji nedostajati 8000 žena”, ističu.

NVO Dobar život se bavi problemima rodne neravnopravnosti već na nivou djetinjstva.

Izvor: Dan