Zimski raspust u crnogorskim školama biće ipak produžen za sedam dana, odlučila je Vlada na predlog Ministarstva prosvjete.
Samo par sati ranije ministar prosvjete Miomir Vojinović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG rekao da nema odlaganja drugog polugodišta, a njegovo Ministarstvo je prije sedam dana javno negiralo spekulacije koje su se pojavile da će turistička sezona pokušati da se „spasi“ produženjem zimskog raspusta. Tada su saopštili da o tome ni ne razmišljaju.

Vojinović je inicirao na sjednici Vlade priču o produžetku raspusta. Rekao je da ga interesuje stav Ministarstva ekonomije i turizma o tome da li ima potrebe za odlaganjem drugog polugodišta u školama.

Podsjetio je da je Vlada produžavala i prethodni ljetnji raspust zbog turističke sezone, a ukazao je i na to da je krajem prvog polugodišta bilo više dojava o bombama zbog čega se dosta izgubilo vremena kada je u pitanju nastava.

“Volio bih da čujem mišljenje Ministarstva turizma kada je riječ o ovome. Da li postoji realna potreba za tim. Ukoliko postoji mi smo spremni, predsjedniče (Vlade) da izađemo u susret”, rekao je Vojinović.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je saglasan sa predlogom ministra prosvjete.

“Razumijem da su se napravili neki propusti i izguilo se određeno vrijeme kada su navodno postavljane bombe, pa nije bilo nastave, pa je bilo i nekih drugih situacija u vezi sa grijanjem – na slijeđenih problema koje smo uspješno realizovali. Ipak, u potpunosti razumijem i zahtjeve direktora škola da se sve odvija u planu, međutim nije loše da se ne oglušimo o zahtjeve turističke privrede. Imali smo situaciju da nijesmo imali snijega na skijalištima. Ukoliko bi ovih pet dana učinjelo neku razliku, a s ozirom da već imamo vremenske nepogode na sjeveru države, čini mi se da je i saobraćajno kretanje otežano, onda mislim da su opravdani ovi zahtjevi da za pet dana produžimo zimski raspust. Time, čini mi se, šaljemo poruku da mislimo o svima, ali to ne treba da bude na uštrb kvaliteta nastave, odnosno onoga što naša djeca treba da imaju kao rezultat u školama”, rekao je Abazović.

Vojinović je obećao da će svi propušteni radni dani biti nadoknađeni i da će MInistarstvo prosvjete obezbijediti da se nastava organizuje po planu i programu.

“Imali smo i problem koji se tiče isporuke goriva, odnosno lož ulja. Uprava za državnu imovinu je obavila svoj dio posla, ali imamo određenih zastoja kada su u pitanju aktivnosti Jugopetrola. Zbog toga smo još uvijek na čekanju, ali vjerujem da će se to danas završiti”, kazao je Vojinović.

Izvor: Roditelji.me