Željeznička stanica Niksic

Kada je riječ o željezničkom prevozu dosta je promjena i novina koje su, usled svih nastalih okolnosti, postale dio svakog putovanja. Mjere koje sprovodi Nacionalno koordinaciono tijelo, a tiču se javnog prevoza, kako je rečeno iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), moraju se dosljedno poštovati, kako od strane putnika, tako i od strane zaposlenih.

„U cilju organizacije bezbjednog željezničkog prevoza sa fokusom na sprečavanje širenja epidemije, a shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, putnici ne mogu ući u voz bez zaštitnih maski, koje su obavezne prilikom ulaska i izlaska iz voza i tokom putovanja. Putnici se svakodnevno obavještavaju putem razglasa, 15 minuta prije polaska voza o obavezi nošenja zaštitnih maski. Takođe, prilikom ulaska u voz omogućeno je dezinfikovanje ruku. Osoblje u vozu kontroliše i upozorava putnike na držanje socijalne distance tokom putovanja“, kazala je Ana Božović, PR menadžer ŽPCG-a.
Zbog novih mjera koje se primjenjuju od 25. novembra do osmog decembra, uslijedile su izmjene u redu vožnje u lokalnom putničkom željezničkom prevozu, pa zbog toga u ovom periodu neće saobraćati sljedeći vozovi:
6161 iz Podgorice za Bar u 19:15 h
6160 iz Bara za Podgoricu u 20:45 h
6104 iz Bara za Bijelo Polje u 18:05 h
6105 iz Bijelog Polja za Bar u 19:41 h
7109 iz Nikšića za Podgoricu u 20:00 h
7108 iz Podgorice za Nikšić 21:45 h
Takođe, zbog mjera koje se tiču zabrane putovanja između gradova, subotom i nedeljom se obustavlja lokalni putnički željeznički saobraćaj, dok traju navedene mjere.
„Za sada nema pritužbi građana na pomenute izmjene i zahvalni smo korisnicima željezničkih usluga na razumijevanju usled svih novonastalih okolnosti“, istakla je Božović.
Sva ova situacija se odrazila na broj putnika, koji je značajno smanjen. Na osnovu statističkih podataka dobijenih od ŽPCG, a koji su obrađivani u proteklim mjesecima, broj putnika je bio manji za nekih 50% u odnosu na isti period prethodne godine. S obzirom na složenost situacije i izmjene u redu vožnje, kao i obustave saobraćaja u danima vikenda, očekuju da ta procjena za mjesec novembar, bude i veća.
„Vjerujemo da će mjere, koje se primjenjuju dati rezultate i da će ih se građani dosljedno i odgovorno pridržavati u cilju smanjenja širenja virusa, kako bi se, zahavljujući zajedničkoj solidarnosti, uspjeli izboriti sa nevidljivim neprijateljem i vratiti se normalnom funkcionisanju, kako životnom tako i poslovnom“, poručila je PR menadžerka.