Bivši radnici nikšićke Željezare i njenih nekadašnjih pogona, protestovaće sjutra ispred zgrade Vlade od 11 do 17 sati gdje će, kako su najavili, ostati sve dok im se ne reguliše radni staž i omogući penzionisanje. 

Riječ je o 102 bivša radnika koji traže da im se uplati beneficirani radni staž, priznat retroaktivno, među kojima ima i onih kojima nije povezan radni staž za 5,5 mjeseci iz 2012. godine, prenosi portal CdM.

Oni su prošle sedmice protestovali ispred ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja.

Predstavnici radnika, Veljko Zvizdić i Vesko Perošević, kazali su da su o problemima obavijestili ministra rada i socijalnog staranja, Zoricu Kovačević, koja je njihove zahtjeve predočila na sjednici Vlade.

Prema njihovim riječima, premijer Milo Đukanović zatražio je od ministara ekonomije i finansija, Vladimira Kavarića i Radoja Žugića da se problem bivših radnika Željezare riješi.

Iz Kabineta Kavarića, kako su kazali radnici, najavljena je mogućnost sastanka i radnici su spremni na razgovore.

Uprkod tome, kako kažu, neće odustati od najavljenih protesta kako bi se mirnim načinom izborili za svoje zakonsko pravo na penzionisanje.

Oni su podsjetili na potpisani protokol i odluku Vlade iz 2011. godine u kojoj je precizirano da se Željezarcima i njihovim kolegama iz bivših pogona retroaktivno poveže radni staž.

Bivši radnici su napustili Željezaru i njene pogone u periodu od 2011. do 2013. uz ponuđeni socijalni program.

Z.N.