Medicinsku pomoć zbog posljedica izloženosti dejstvu hemijskih sredstava na protestu u Podgorici 24. oktobra, zatražila su 54 građanina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Postupajući po zahtjevu Savjeta za građansku kontrolu rada policije Ministarstvo zdravlja je od svih javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, zatražillo podatke o broju pacijenata koji su zatražili medicinsku pomoć zbog posledica izloženosti dejstva hemijskih sredstava, a da su kao mjesto povređivanja naveli proteste u Podgorici, od 24. oktobra.

“Ministar zdravlja je obavijestio Savjet da su 48 građana i šest građanki zatražili medicinsku pomoć zbog posledica izloženosti dejstvu hemijskih sredstava pri čemu je kod njih 47 kvalifikovana lakša tjelesna povreda dok kod sedam građana odnosno pacijenata, na osnovu dokumentacije, se ne može utvrditi težina povreda”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da je, na osnovu dostavljenih izvještaja Ministarstvo sačinilo tabelarni prilkaz broja pacijenata, koji su zatražili medicinsku pomoć po tom osnovu, sa kvalifikacijom težine povreda tretiranih u javnim zdravstvenim ustanovama.

Oni su ukazali da nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja pružanje savjetodavnih i preventivnih informacija, u vezi sa ponašanjem, posledicama i zaštitom od dejstva upotrijebljenih hemijskih sredstava od policijskih službi. “Jer se radi o “agensima za kontrolu nemira”, koja se nalaze na Nacionalnoj kontrolnoj listi naoružanja i vojne opreme, za čiju upotrebu su pomenute službe ovlašćene zakonskim propisima”.

Iz Savjeta su dodali da su agensi za suzbijanje nereda po definiciji materije koje, u očekivanim uslovima upotrebe u svrhu suzbijanja nereda, uzrokuju kod ljudi senzome smetnje ili nesposobnost u vrlo kratkom vremenskom periodu, a to prestaje ubrzo nakon prekida njihovom izlaganju.

“Po dostupnim informacijama, sa zdravstvenog stanovništa proteste su obezbjedivale ekipe hitne medicinske pomoći, koje su, u bliskoj saradnji sa ekipama Urgentnog centra Kliničkog Centra, pružile pomoć svim građanima kojima je bila potrebna medicinska pomoć, savjet ili objašnjenja vezano za izlaganje agensima za kontrolu nereda”, kaže se u saopštenju.

Savjet je od ministra zdravlja zatražio informacije koliko je građana, u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, zatražilo medicinsku pomoć zbog posledice izloženosti dejstvu hemijskih sredstava 24. oktobra.

Iz Savjeta su pitali i da li je i koji državni organ ili zdrastvena ustanova bila dužna javno da se oglasi u građanima pruži savjetodavne i preventivne informacije u vezi sa ponašanjem, posledicama i zaštitom od dejstva upotrijebljenih hemijskih srestava za psihofizičko i opšte zdravstveno stanje.

“Kako je u javnosti i dalje bila aktuelna snažna debata i kritika, prema državnim organima, da nisu pružile navedene informacije a koje bi pomogle da se ne šire netačne informacije, panika i strah ukoliko za istima nema opravdanog osnova predsjednik Savjeta je zamolio ministra zdravlja da razmotri mogućnost da naloži/preporuči odgovarajućoj ustanovi da se tim povodom oglasi”, rekli su iz Savjeta.