Novac koji je prikupljen od neustavne takse na gorivo treba vratiti građanima, odnosno usmjeriti najsiromašnijima na sjeveru, ocijenili su iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Član Inicijalnog odbora URA u Bijelom Polju, Almir Balić, saopštio je da su među najugroženijima i povratnici iz Njemačke, koji su pokušavali da nađu spas odlaskom u tu zemlju i traženjem azila.

“Bez obzira da li je tih 9,56 miliona EUR, prikupljenih u periodu od 20. aprila do 6. oktobra ove godine uloženo u finansiranje autoputa i vrhunskog sporta, obaveza Vlade koja je donijela neustavnu Uredbu je da novac vrati građanima”, naveo je Balić u saopštenju.

On je pozvao da se taj novac kroz projekat razvojnog i socijalnog karaktera usmjeri prema povratnicima sa sjevera Crne Gore i prema ostalim ugroženim kategorijama stanovništva na sjeveru, s obzirom da je, kako je rekao, dužnost svih da se pomaže onima koji su najugroženiji.

Balić je podsjetio da je početkom maja Inicijalni odbor Građanskog pokreta URA u Bijelom Polju pozvao da se novac od takse na gorivo, umjesto na finansiranje autoputa i vrhunskog sporta, usmjeri ka rješavanju egzistencijalnih problema građana sjevera, kako bi se zaustavilo iseljavanje.

“Od tada do danas nije ništa urađeno na oživljavanju sjevera, a u međuvremenu, veliki broj građana pokušao je da ostvari pravo na azil u Njemačkoj”, dodao je Balić.

On je naveo da će najveći broj njih u narednih nekoliko mjeseci biti vraćen u Crnu Goru.

“Činjenica je da se u najvećem radi o porodicama koje su u Crnoj Gori živjele u teškim uslovima i o ljudima koji su imali niska primanja nedovoljna za zadovoljenje najosnovnijih potreba”, zaključio je Balić.