Zbog izvršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju u 2017. godini prijavljeno je 178 osoba, što je za 26 više nego godinu ranije, piše CDM.

Kako se navodi u izvještaju tužilaštava, tužioci su protiv devet osoba prošle godine odbacili krivičnu prijavu, protiv 19 njih je podnijeta neposredna optužnica, protiv 143 osoba donijeta je naredba o sprovođenju istrage, dok je protiv pet osoba istraga ustupljena.

Prošle godine od izvršilaca tog krivičnog djela oduzeta je značajna količina opojne droge, i to kilogram i 12,90 grama heroina, 160,534 grama kokaina, oko tri tone marihuane, 1.952 grama hašiša, 32,343 grama mfetamina, 399 tableta MDMA. Nakon završene istrage, podignuta je optužnica protiv 133 osoba, protiv tri osobe istraga je obustavljena, dok je istraga protiv 33 osobe ostala neriješena na kraju izvještajnog perioda.

Tako da je uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda, kod suda bilo je u radu optuženja protiv 280 osoba.
„Protiv 141 osoba donijeta je osuđujuća presuda, od čega protiv 141 osobe kazna zatvora, dok je protiv osam donijeta oslobađajuća presuda. Na kraju 2017. godine ostala su neriješena optuženja protiv 131 osobe”, navodi se u izvještaju.

Državni tužioci su izjavili žalbu na odluku suda protiv 22 osoba, od čega protiv devet zbog odluke o kazni, a protiv 13 osoba iz drugih razloga, tako da je sa neriješenim žalbama iz ranijeg perioda protiv 17 osoba, kod suda bilo u radu žalbi protiv 39 osoba. Odlučujući po žalbama, sud je uvažio žalbu protiv 11 osoba, od čega osam zbog odluke o kazni, iz drugih razloga protiv tri osobe, dok je odbio žalbu protiv 25 osoba, od čega zbog odluke o kazni protiv 10 osoba i iz drugih razloga protiv 15 osoba.

Zbog izvršenja krivičnog djela omogućavanje uživanja opojnih droga u 2017. godini prijavljeno je 35 osoba (u 2016. godini prijavljeno je 28 osoba), pa je sa neriješenim prijavama iz ranijeg perioda protiv šest osoba, bilo u radu prijava protiv 41 osobe. Državni tužioci su protiv 11 osoba odbacili krivičnu prijavu, protiv 14 podnijet je optužni predlog, protiv pet neposredna optužnica, protiv jedne osobe donijeta je naredba o sprovođenju istrage, protiv šest osoba prijava je ustupljena, dok je na kraju izvještajnog perioda ostalo neriješeno prijava protiv četiri osobe.