Bjelasica

Usled višednevih vremenskih neprilika uslovljenih snježnim padavinama, ledenom kišom i olujnim vjetrom došlo je do havarije, odnosno pada glavnog telekomunikacionog stuba Radio-difuznog centra na lokaciji Bjelasica – Zekova glava, saopštili su iz Radio-difuznog centra dodajući da je antenski stub sa kompletnom opremom montiranom na njemu (antenama, linkovima i dr.) gotovo u potpunosti uništen.

To je uzrokovalo velike probleme u prenosu i emitovanju programa javnog servisa koji se pokrivao sa lokacije Bjelasica, kao i probleme u radu servisa emitera i drugih operatora koji su koristrili ovu lokaciju kao telekomunikaciono čvoriste.

„Ekipe Radio-difuznog centra ulažu napore da iznadju alternativna tehnička rješenja kojim bi donekle sanirali problem u radu pomenutih servisa “, saopštili su iz Radio-difuznog centra. Ističu da su vremenski uslovi su i dalje takvi da ne dozvoljavaju pristup terenskim ekipama Radio-difuznog centra i rad na samoj lokaciji Bjelasica.

„Čak ni članovi posade koja se nalazi u objektu na Zekovoj glavi ne može izaći iz objekta zbog ekstremnih vremenskih uslova. Kada vremenski uslovi dozvole izlazak na lokaciju, RDC će imati više informacija o stanju na lokaciji i planovima za rješavanje ovog problema“,  zaključili su saopštenju.

Izvor: VOP