Bivšim radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koje je policija jutros privela zbog blokade rudokopa Zagrad, izrečene su kazne od 150 do 180 eura. Sud za prekršaje je od osam saslušanih kaznio pet rudara. Drago Dačević,jJedan od kažnjenih radnika kazao je agenciji Mina-business da mu je prvobitno bila predočena uslovna kazna od godinu, što nije prihvatio.

“Iako smo u teškoj situaciji, ne dozvoljavam nikom da me ućutka, jer nijesmo nikakvi kriminalci, već samo tražimo zakonsko pravo na penzionisanje. Da li je moguće da čovjek u pravnoj državi ne može da ostvari svoja prava, a da ne bude kažnjen“, pitao je Dačević.
On je dodao da je kažnjen sa 180 eura jer je legao na zemlju ispred kapije rudokopa, kao i da su bivši radnici nakon saslušanja ostavljeni ispred Suda, a da ih niko nije pitao da li imaju novca da plate prevoz do svojih kuća.
Dačević je kazao da su bivši radnici dobili informaciju od stečajnog upravnika Boksita, Mladena Markovića, da su im danas uplaćeni doprinosi za radni staž za periodu prije i nakon uvođenja stečaja.
“Preostaje nam da provjerimo da li je to zaista urađeno, jer bi u suprotnom od utorka ponovo uslijedilo okupljanje“, rekao je Dačević.
Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita spriječila je jutros ulazak kamiona u površinski kop Zagrad, ali je policija prekinula njihovu blokadu na zahtjev predstavnika vlasnika, kompanije Uniprom, koji su tražili da im se omogući rad.
Policija je privela osam bivših rudara, od kojih su trojica legla ispred kapije, tako da su ih nosili do policijskog automobila.
Riječ je o grupi od 15 bivših radnika koji traže da im se uplate doprinosi, neki i od 2008. godine, kako bi se mogli penzionisati. Radnici su danas proširili listu zahtjeva, pa uz povezivanje radnog staža, traže i isplatu razlike od minimalnih do obračunatih zarada, odnosno potraživanja iz trećeg isplatnog reda iz stečajne mase.
Grupa bivših radnika Rudnika boksita blokirala je krajem prošle sedmice odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, zahtijevajući da im nadležni uplate doprinose za povezivanje radnog staža da bi mogli da ostvare pravo na penziju.
Ispred rudokopa okupila se bila i policija, ali je blokada mirno prekinuta nakon dogovora da će predstavnici Uniproma pokušati da dobiju detaljnu informaciju kada će staž biti povezan barem za radnike koji ispunjavaju uslov za penzionisanje.