U čast Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srpski nacionalni savjet Crne Gore, u foajeu Nikšićkog pozorišta, sinoć je organizovao izložbu dokumenata “Tako su govorili naši preci.”

 

Ispred JU Pozorišta prisutnima se obratio umjetnički direktor mr Janko Jelić.

 

On se zahvalio Srpskom nacionalnom savjetu i horu Sveti novomučenik Stanko.

 

„Ja sam imao priliku da ovu izložbu gledam u Podgorici i kada sam se prvi put sa njom sreo, pala mi je na um jedna lična teza kako se danas „bagateliše“ ljudska riječ. Ovo je upravo izložba riječi i mislim da je Srpski nacionalni savjet imao univerzalnu namjeru ne samo regionalnu, državnu ili nacionalnu, već upravo univerzalnu težnju da ukaže na to da treba da vodimo računa o onome i što sami govorimo, a da posebno vodimo računa o predačkom zavjetu“, rekao je Jelić.

 

Ispred Srpskog nacionalnog savjeta okupljene je pozdravio dr Budimir Dubak

 

„Naša izložba je svuda kod srpskog naroda naišla na izvanredan odjek, prije svega zahvaljujući tome što su na njoj okupljeni mnogi naši slavni preci i predočena velika istorija koju su oni stvarali. Od Svetog Jovana Vladimira do blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija pokazan je duhovni kontinuitet, u trajanju od cijelog jednog milenujema“, rekao je Dubak i dodao:

 

„Budući da su naši preci podigli „kuću na sred druma“ često smo bili na udaru svjetskih silnika, od najstarijih vremena do naših dana, što je imalo za posledicu prekide kolektivnog pamćenja, ili nestajanje pisanih i materijalnih tragova postojanja srpskog naroda na ovim prostorima„

 

On je naglasio da je zajednični cilj svih naših neprijetelja je bio i ostao brisanje Srba iz knjige živih i civilizovanih naroda.

 

„Bivala su i vremena kada smo svojom krivicom zapadali u amneziju, koja je duže ili kraće trajala. To se događalo i u naše vrijeme, kad je decenijama, od strane sopstvene vlasti, vršeno sistemsko brisanje kolektivnog pamćenja srpskog naroda, naročito u Crnoj Gori“, rekao je Dubak i dodao:

 

„Zatiranjem ili krivotvorenjem memorije ukidana je prošlost, kako bi se sproveo inženjering stvaranja novog čovjeka i nacionalnog identiteta. Taj samorazarajući proces je precizno definisao pisac Ivan Negrišorac kao „istragu predaka“.

 

Dubak je podsjetio da smo mi svjedoci tog samoporicanja sopstvenog identiteta i istorije i u najnovije vrojeme, kada smo u ovom gradu i širom Crne Gore bili prinuđeni da litijamo odbranimo naše svetinje koje su nam slavni i viteški preci u amanet ostavili.

 

„Izložba „Tako su govorili naši preci“ ima za cilj da nas sve zajedno podsjeti na najveće vrijednosti i zavjete, koje su nam ponosni i mudni naši putevoditelji ostavili, kako ne bismo zalutali u tmušama istorije“, zaključio je Dubak.

 

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je praznik srpskom narodu, kome, kako naglašava i sam pripada. On je podsjetio da se danas 15. septembra sjećamo proboja Solunskog fronta prije 103 godine kada je srpska vojska donijela slobodu čitavom Balkanskom poluostrvu.

 

„Srpski vojnici su odlučili završetak rata i donijeli Crnoj Gori slobodu u kojoj danas vrlo često zaboravljamo na uštrb nekih drugih događaja. Zato je ovaj dan značajan. Jedinstvo se proslavlja zbog jedne takve pobjede, koja je ostvarena u Prvom svjetskom ratu, slobode koja je time osvojena i zastave koja je zajednička za sve Srbe ma gdje oni živjeli“, rekao je Kovačević i dodao:

 

„Ova izložba „Tako su govorili naši preci“ pokazuje jednu vrlo jasnu stvar, a to je da u proteklih 1000 godina na ovom prostoru Crne Gore samo jedno ime ima taj hiljadugodišnji kontinuitet i samo se ono ponavlja ma kakvi državni oblici postojali na ovom prostoru. Ja sam ponosan i svi treba da budemo ponosni što je to srpsko ime i kako su govorili naši preci. Kada danas vidimo kako neki govore, mi vrlo lako možemo da spoznamo ko drži taj kontinuitet i hiljadugodišnju nit, a ko je ne drži. Ova izložba treba da pokaže sugrađanima koji žive u Crnoj Gori da naš narod koji su htjeli da diskriminišu i koji su diskriminisali u prethodnih godina, da mi nijesu tu tek tako, naprotiv vrlo duboko ukorijenjeni i autohtoni. Mi ovo večeras ne radimo da bi bilo kome nešto nametali, već da posjetimo i sebe i druge da smo tu oduvijek, da smo tu sada i da ćemo tu biti zauvijek. Jednostavno želimo da sa njima ostvarimo onaj suživot bez obzira na sve razlike koje imamo, jer danas svako treba da se osjeća i da bude ono što hoće i želi, mi to nikome ne osporavamo. Mi ćemo biti dobri sugrađani svakome, sada kao nova vlast koju vrši dobar broj Srba trudimo se da budemo dobri sugrađani svima i to će i dalje ostati kao princip na kome ćemo insistirati“.

 

Postavku izložbe čine fragmenti iz istorije srpskog naroda, kroz riječi naših velikih predaka, koji su tu istoriju stvarali. Tako možemo da pročitamo, ali i da se zamislimo nad riječima i mislima Svetog Jovana Vladimira, Stefana Nemanje i sinova mu Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, Jelene Balšić, Ivana Crnojevića, vladike NJegoša, kao i Svetozara Miletića, Marka Miljanova, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog i brojnih drugih naših slavnih velikana…

 

Izložbu dokumenata “Tako su govorili naši preci” prije Nikšića već su imali priliku da vide brojni žitelji Pljevlja, Berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Podgorice, Herceg Novog, Danilovgrada, Golubovaca, ali i Beograda, Novog Sada, Subotice, Čačka, Temišvara i Zvečana.

 

U svečanom dijelu programa učestvovai je hor “Sveti novomučenik Stanko“ iz Nikšića pod dirigentskom palicom Lenke Durutović.

 

Dragana B. Mijušković