Zaviša Zajo Bajović, junak poznat iz istorijskih dokumenata prvi put opjevan u pjesmi

Studijski snimljena i ugledala je “svjetlost dana” epska pjesma o poznatom pivskom junaku Zaviši Zaju Bajoviću. Autor je naš sugrađanin, pjesnik i pisac Miloš Kecojević.

Puni naziv pjesme je “Junački vijenac Zaviši Zaju Bajoviću”.
Uz strune guslala je otpjevao narodni guslar Zdravko Knežević,višestruki savezni i republički šampion sa guslama.
„To je moja četvrta pjesma koja je studijski snimljena. Podsjećam da je pjesme “Zabranjena ljubav” i “Vuko Golubov” snimio narodni guslar Goran Perović Cuca a “Megdan Vula Adžića i Ahmeta Kavaza 1853” narodni guslar Ranko Minić. Ideja da opjevam junaka se rodila posle moje izdate knjige epske poezije i proze “Patriotski poimenik Pive” koju je izdala Književna zajednica Vladimir Mijušković iz Nikšića. U pomenutoj knjizi sam kroz deseterački stih opjevao znamenite pivske junake. Nekako igrom sudbine ili je baš tako trebalo da bude izostavio sam Zavišu Bajovića. Pošto je knjiga već bila odštampana odlučio sam se da ga u posebnoj pjesmi opjevam”, kazao nam je Kecojević.
Kako kaže, pjesma je za kratko vrijeme napisana a kada su za to saznali bliži Zajovi potomci došli su na ideju da se i studijski snimi.
“Uz njihovu finasijsku pomoć to je i realizovano. Izdavač CD su Spasoje, Milan, Ljubiša,Tomislav i Danilo Bajovići. Guslara smo birali po kvalitetu pjevanja a i sama činjenica da je iz Pive nam je išla u prilog da bi smo zaokružili cjelinu,pjesnik,guslar i opjevani junak svi iz Pive”, kakazo je on.
Snimanje je obavljeno u studiju Miloša Grubača a izradu CD-ova i izgled omota je odradio Branko Gazdić.
“Moram napomenuti da je lik Zaviše Zaja Bajovića umjetnički u svom ateljeu oslikao mladi umjetnik,takođe pivljanin, Luka Mićanović a foto Zavičaja Dobrislav Bajović Bajone. Očekujem da će pjesma biti slušana ne samo u Zavičaju nego i šire. Junak iz pjesme je poznat iz istorijskih dokumenata, arhivske građe, predanja, u pamćenju potomaka, u brojnim pričama i legendama ali je ovo prvi put da je opjevan. Smatram da sam ovom pjesmom nanovo oživio lik i djelo znamenitog junaka koji je svoj kratki život utkao u slobodu Crne Gore, pa nekako i zbog toga pjesma nosi naziv “Junački vijenac Zaviši Zaju Bajoviću””, zaključio je Kecojević.