protest, berane, majke, škole

Grupa majki, uglavnom učenika osnovnih škola, danas je na platou ispred zgrade Opštine Berane, izrazila neslaganje i nezadovoljstvo zbog višenedjeljnog održavanja online nastave.

U izjavi za Radio Berane, jedna od prisutnih majki Ivana Pantović, kazala je da su nezadovoljne mjerama, koje utiču na djecu, njihovu budućnost i obrazovanje.
“Smatramo da škole moraju biti otvorene za sve učenike jer roditelji ne mogu zamijeniti nastavnike, učitelje i profesore. Ministarska Bratić je do sada pokazala veliku otvorenost za saradnju sa roditeljima, tako da se nadamo da će i ovog puta uvažiti sve naše stavove i uzeti u obzir sve okolnosti za dobrobit naše djece”, naglasila je Pantović.
U kontaktu je, kako kaže, sa mnogim roditeljima i zajednički smatraju da učenici nižih razreda osnovne škole koji idu na online nastavu nemaju koncentraciju za učenje, što je veliki problem.
“Škole su preduzele sve mjere u cilju zaštite od koronavirusa, koje smo mi kao roditelji i naša djeca prihvatili i primjenjivali, pa nam je neshvatljivo kako sve te mjere nijesu urodile plodom čim su škole ovoliko dugo zatvorene”, istakla je Pantović i uz to pozvala ministarsku Vesnu Bratić da ne bude nijema na apele roditelja da škole otvore vrata za sve učenike jer ovako sva djeca trpe.
Roditelj i profesorica razredne nastave Jadranka Vešović, misli da prema djeci nije korektno da je sve otvoreno, a da su škole zatvorene i podsjeća na obećanje “da će škole samo na nedjelju dana biti zatvorene, jer će biti totalno zaključavanje do čega nije došlo”.
“Postoje zaštitne mjere u školama, petnaestoro ih je u učionici, nose se maske… Koliko znam nije bilo velikog broja zaražene djece, tako da nema razloga škole da budu zatvorene”. Kao profesor razredne nastave mogu da kažem da moja djeca u prvom i trećem razredu odbijaju da gledaju i prate online nastavu, jer se brzo prelazi gradivo, pogotovo u prvom razredu, u kojem se rade računske operacije sabiranje i oduzimanje ili trećem množenje i dijeljenje”, naglasila je Jadranka Vešović.
Profesorica engleskog jezika Marija Vešović, podsjetila je na prvo pitanje koje je roditeljima postavljano prilikom upisa mališana u predškolsku ustanovu „Da li su djeca socijalizovana?“.
“Sada, nakon godinu dana ove pandemije imamo totalnu antisocijalizaciju djece, odnosno zabranjuje se druženje, djeca se ne viđaju u učionicama, nema interaktivnog rada… Socijalizacija je veoma bitna, kako za razvoj djece, tako i za razvoj čitavog školstva jer se tako prave timski igrači i pospješuje timski rad, a sada imamo društvo pojedinaca, što je katastrofalno za neka buduća vremena. Treba gledati sve ovo na neke duže staze, ne samo za danas. Da li će ovo trajati nedjelju dana ili dvije nebitno je, bitno je koliko gube ovim, a to je mnogo”, poručila je profesorica Vešović.
Odlukom nadležnih, od prošlog ponedjeljka svi polumaturanti u Crnoj Gori pohađaju nastavu u školama, a iduće sedmice, pored njih, u školske klupe će ponovo sjesti i maturanti.
Izvor: Radio Berane