Otvorena sezona u Eko parku Blace

Aktivisti NVO Društva mladih ekologa Nikšić su i ovog proljeća sređivali popularno izletište „Eko park Blace“. Pod vođstvom najboljeg volontera Crne Gore-Joka Radovića popravljan je mobilijar i postavljane su ukrasne kućice za ptice. Kućice za ptice je donirala štamparija Vakom DOO. Dotrajali i polomljeni mobilijar se osim današnje akcije postepeno popravlja i mijenja, tako da će posjetioci moći da uživaju u novom sjaju „Eko parka Blace“.

Ova akcija ujedno predstvavlja zvanično otvaranje parka za ovogodišnju sezonu. Do sada realizovane aktivnosti predstavlajaju samo dio posla koji planiramo uraditi u narednom periodu.
“Kao i ranijih godina i ove ćemo srediti i posaditi nove hljebne kulture u oglednoj bašti, postavićemo još klupa i stolova, postavićemo hranilice za ptice, porpavićemo klackalicu za djecu i postaviti novu ljuljašku”, kazali su iz DMEN.
„Eko park Blace“ je NVO Društvo mladih ekologa formiralo 2015. godine i od tada je postalo omiljeno izletište ne samo za Nikšićane već i šire. Sam lokalitet nije bio uređen na sadašnji način ali je osamdesetih godina upravo zbog svojih prirodnih karakteristika bio rado posjećen od starijih Nikšićana.
„Eko park Blace“ se nalazi u jugozapadnom dijelu grada, na svega dva ipo kilometra udaljenosti od gradskog trga. Sam lokalitet predstavlja malo kraško polje jer ga karakterišu livade, izvori, ponori. Takođe i uz ona stabla šmo smo zatekli ali i ona koja smo posadili predhodnih godina posjetilac ima potpun doživljaj prirodnog okruženja.
„”Eko park Blace“ svake godine poprima sve veće interesovanje od strane posjetilaca. U proteklih pet godina realizovali smo četiri projekta koji su se odnosili na dodavanje novih sadržaja za ugodiniji boravak posjetioca. Sada je to lokalitet gdje se traži mjesto više.
Osim velikog truda i rada koji ulažemo gotovo svakodnevno na terenu ujedno imamo i prilično veliki posao da obezbijedimo neophodne materijale za obnovu starog i dotrajalog kako bi sve bilo u najboljem redu. Posebno se ističe rad nikšićkog populanog sajdžije i najboljeg crnogorkog volontera Joka Radovića koji svakodnevno odvaja slobodno vrijeme za uređenje i održavanje „Eko parka Blace“.
Jedan od trenutno najvećih problema nam je otpad koji ostavljaju posjetioci bez obzira što smo u saradnji sa SO Nikšić uspjeli da obezbijedimo kontejner na samoj lokaciji”, kazali su oni.