Kada bih pitanje mogao da preformulišem u “Zašto ne volim Pivu?”, odgovor bi bio lak, jer odgovora ne bi ni bilo. Piva se jednostavno voli.
Ali kad se mora odgovoriti onda svakako razlozi su veliki i ima ih mnogo.
Jedan od najvćeih odgovora ili razloga na gore navedeno pitanje je sledeći:
Pivu volim jer je moj ZAVIČAJ!
Zavičaj se uvijek piše velikim slovom. Ne iz razloga gramatičkih već emotivnih, iz razloga pripadnosti tom mjestu i sredini.
Zašto još volim Pivu?
Zbog lavri manastirskih, zbog crkava božijih, zbog kostiju prađedovskih, običaja narodnih, zbog rijeka pitkih i jezera gorskih, zbog vrhova planinskih, zbog junaka legendarnih, mudraca velikih, pamtiša i govornika, pregaoca i mislilaca, zbog boraca, žrtava i stradalnika koji se voznesoše u carstvo nebesko zarad potomaka. Pivu volim zbog njenog Olimpa ogledanog u Prutašu, legendi o Todoru, o Hercegu, o vilama, zbog Baja i Vula, zbog Lazara i Ivana Veljeg, zbog Ploske i Đurka, Gološije i Šćepana, Savatija i Arsenija i mnogih drugih zaslužnih pregalaca… Zbog njene borbe za slobodu i vječitog htjenja za njom.
Suština patriotizma je ljubav prema zemlji. Zemlji u kojoj se osjećaš kao svoj na svome. Gdje ti je svaka stopa poznata i draga. Zemlji u kojoj ne osjećaš vertigo nego suprotno.
Ovo su samo neki istorijski razlozi ljubavi. Razlozi koji su veoma bitni, bez kojih nikako ne bi bila ovako jaka ljubav.
A zašto volim Pivu sada?
Ako izuzmemo prirodne ljepote koje su velike i neprocjenjive onda zbog njene doslednosti, tačnosti, nepokolebljivosti, duhovnosti…
Ovo su samo neki od mojih razloga.
Kako animirati tebe koji prvi put dolaziš u Pivu? Da je zavoliš, ponovo se vratiš i budeš voljen u njoj. Jednostavno!
Čeka će te otvoreno srce i raširene ruke. Uzvrati istom mjerom. Uživaj u prirodi, sa vidikovca posmatraj prekrasne predjele, diši Pivu i ona će disati tobom.
Nemoj da te zavara odavno otrcana fraza “Piva je valovita i ne pristupačna, mala i ne prohodna”. Piva je danas moderna opština sa izgrađenom infrastrukturom i turističko valorizovan kraj, sa mnoštvom sadržaja od etno sela, kanjoninga, raftinga, uspona na najviše vrhove, splavarenja i krstarenja Pivskim jezerom. Tu su i kulturni sadržaji kao “Pjesnička riječ na izvoru Pive” i “Tara bez granica” i mnogi drugi. A da li je Piva mala? Naravno da ne! Ako uzmemo činjenicu da je dva kilometra kvadratna (2 km2) viša od Stare Crne Gore (četiri nahije) onda zasigurno ima se šta proći i posjetiti.
Posjeti manastire Pivski i Soko, memorijalni kompleks u Dolima, kule vojvode Lazara i brigadira Joka, kolijevku Baja Pivljanina, jezera Trnovačka, pasove Prutaša i Ružice… i mnoge druge kulturno istorijske znamenitosti. Ogledaj se u jezeru Pivskom i napoj vode sa Tare-Suze Evrope, posjeti sve stope i voli Pivu a Piva će znati da voli tebe.