Madagaskar je ogromno ostrvo koje se nalazi na Indijskom okeanu, jugoistočno od obale Afrike.

Glavni grad Madagaskara je Antananarivo. To je ujedno i najnaseljeniji grad na ostrvu.

Na ostrvu živi oko 16 milona stanovnika.

Madagaskar je siromašna zemlja. Stanovništvo se suočava sa mnogim problemima kao što su glad, loša zdravstvena zaštita, kao i loš obrazovni sistem.

Madagaskar je četvrto po veličini ostrvo na svijetu (posle Grenlanda, Nove Gvineje i Bornea) sa veličinom od 587040 kvadratnih kilometara, a ujedno i jedno od najljepših ostrva svijeta.

Madagaskar ima dva godišnja doba. Jedno koje traje od novembra do aprila koje je toplo i kišno, a drugo koje traje od maja do oktobra koje je hladno i sušno.

Ptica slon je živjela na Madagaskaru. Istraživanja kažu da je ova ptica istrijebljena u 17. vijeku zahvaljujući ljudskoj aktivnosti. Vjeruje se da je ova ptica bila visine do 3 metra i težine do 400 kilograma. Ukratko ptica slon bila je najveća ptica na svijetu.

Baobab, drvo koje raste na Madagaskaru, dostiže visinu i do 18 metara. Za ovo drvo važi i naziv ”drvo okrenuto naopako”, zbog svojih specifičnih grana, koje liče na korijenje. Baobab je nacionalni simbol Madagaskara. Većina stanovništva živi od baobaba. Plodovi se koriste za jelo, listovi u medicinske svrhe, a velika stabla kao skloništa ili kao rezervoari za vodu koji se čuvaju za rezervu u vrijeme suša. Mada i sam baobab prave rezerve vode u stablu. Botaničari tvrde da baobab može da živi i po nekoliko hiljada godina.