Prva faza pregovaračkog postpka, otvaranje prijava na Javni poziv zakupa pogona nikšićke Željezare, održana je jutros u prostorijama EPCG. Tri kompanije prijavile su se na javni poziv za izdavanje pogona Čeličane i Kovačnice – švajcarska “8B Capital S.A” i konzorcijumi “Kvalitetsbygg-Uber Nordic” iz Švedske i “Universal Energy (Kina) – Energy&Industrial Management Advisory Services” (Češka) i “Neksan” (Nikšić), a austrijska kompanija “Horst Wiesinger Group” poslala je pismo namjere.

 

Putem e-maila na adresu EPCG stiglo je pismo od predstavnika kompanije “Wiesinger”, koje se ne može računati kao prijava za javni poziv.

Otvaranju ponuda prisustvovao je Miodrag Daka Davidović, predstavnici EPCG i Željezare, kao i zastupnik Ministarstva energetike i rudarstva. Takođe, u ime kompanije “Kvalitetsbygg-Uber Nordic” prisustvuje Hadži Radoslav Perović. Predstavnici kompanije “8B Capital S.A.” iz Lugana – Švajcarska nijesu prisustvovali otvaranju ponuda.

Kako je navedeno u Javnom pozivu, raspisanom 11. decembra, u zakup će se dati pećina Čeličane, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, parking prostor, radionica za održavanje vozila…

Finansijski savjetnik izvršnog direktora EPCG Miro Vračar je kazao da je današnje dešavanje prva faza, i da će se nastaviti pregovarački postupak. Tada će tri ponuđača imati priliku da dostave dopunu ponuda, u kojima će se fokusirati na godine zakupa i cijenu zakupa, kao i investicije. Kako je dodao, svi ponuđači će biti naknadno obaviješteni o datumu.