Ugovor o dodjeli granta, u okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine, za čiju je realizaciju opredijeljeno 2,8 miliona eura, potpisan je juče u Skadru.

Ukupna vrijednost navedenog Programa za sedmogodišnju perspektivu 2014-2020. godine, posvećena podršci projektima, iznosi 10,9 miliona eura, saopšteno je iz Ministarsva finansija, prenosi RTCG.
Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, tijela za prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u obje partnerske države.
Generalni direktor Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Bojan Paunović je, u uvodnom izlaganju, čestitao dobitnicima grantova i saopštio da je prvi poziv za dostavljanje projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine objavljen 15. jula 2016. godine, te da je na konkurs pristiglo 86 projektnih prijedloga.
Nakon sprovedenog postupka ocjenjivanja projektnih ideja, odobreno je ukupno osam projekata, čija je realizacija ocijenjena kao najrelevantnija za ostvarivanje ciljeva navedenog programa. Prosječno trajanje odobrenih projekata je 24 mjeseca, dok je vrijednost dodijeljenih grantova od 100.000 do 500.000 eura.
On je izrazio punu spremnost Ministarstva finansija kao ugovornog tijela za osnaživanje saradnje sa korisnicima ugovora, imajući u vidu da smo svi okupljeni oko zajedničkog cilja, a to je što bolja apsorpcija raspoloživih sredstava i poboljšanje uslova života stanovništva u područjima obuhvaćenim programima prekogranične saradnje.