Energetska efikasnost, preduzeća, EU, , pomoć

Instrument za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) koji će kreditirati unaprijeđenje energetske efikasnosti crnogorskih domaćinstva putem partnerskih finansijskih institucija, zvanično je pokrenut u Podgorici.

“Crnogorska domaćinstva moći će da se kreditno zaduže za zelena tehnološka rješenja, kao što su novi prozori sa dvostrukim staklima, visokoefikasni kotlovi i izolacija za stambenog prostora. Ova ulaganja će im pomoći ne samo da postanu energetski efikasniji, već i da smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte i poboljšaju životni standard”, piše u saopštenju.
Navode, da će vlasnici kuća koji budu koristili finansiranje u okviru programa takođe imati pravo da podnesu zahtjev za EU grant koji će pokrivati do 20 procenata njihovih investicija.
I kompanijama koje proizvode i instaliraju energetski efikasna riješenja, poput prozora ili kotlova, će biti dostupno finansiranje u okviru programa.
“Povećanje energetske efikasnosti je srž energetske unije EU: ono poboljšava energetsku sigurnost, istovremeno smanjujući emisiju CO2, podstiče inovacije i stvara radna mjesta u energetskom sektoru. Crna Gora se pridružuje ovom važnom naporu, a EU zauzvrat podržava zemlju. Namijenili smo 30 miliona eura za podršku investicijama u energetsku efikasnost na zapadnom Balkanu. Podrška EU, koja se usmjerava putem EBRD-ovog Fonda za zelenu ekonomiju, pomoći će crnogorskim građanima da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova“ kazao je, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU, Herman Špic.
Crnogorska Komercijalna banka (CKB) prijavila se kao prva partnerska banka u zemlji, sa kreditnom linijom od 2 miliona eura.
“Drago nam je što se Crna Gora pridružila GEFF porodici i što će crnogorski građani sada imati pristup dobro strukturiranim finansijskim i podsticajnim grantovima za investicije koji će doprinijeti poboljšanju energetske efikasnosti njihovih domova. Jačanje zelene ekonomije ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost jedan je od ključnih prioriteta EBRD-a u Crnoj Gori i srećni smo što zajedno sa EU, Austrijom i drugim donatorima doprinosimo izgradnji zelenije budućnosti u zemlji“, kazao je šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Jap Sprj.
Izvršni direktor CKB-a, Pal Kovač je poručio da im je drago što su prva banka u Crnoj Gori koja se pridružila GEFF programu i podstakla zeleno kreditiranje u zemlji. I dodaje da sa EBRD-om kao partnerom, će podržato svoje klijente podsticajnim kreditnim linijama za ulaganja u energetsku efikasnost u njihovim domovima kako bi ih učinili isplativijim i udobnijim
U saopštenju se ističe, da domaćinstva mogu da odaberu tehnologije u koje žele da ulažu pomoću Tehnološkog Selektora, on-line kataloga unaprijed odobrene energetski efikasne opreme dostupne na crnogorskom tržištu. Katalog uključuje proizvode poput toplotne izolacije, dvostruko zastakljenih prozora, kotlova visoke efikasnosti, toplotnih pumpi, solarnih kolektora/solarnih bojlera i fotonaponskih sistema.
“GEFF Program za zapadni Balkan, koji sprovodi EBRD, vrijedan je 135 miliona eura”.
Druge zemlje zapadnog Balkana već uspješno koriste program. Do sada je oko 7000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost projektima koji su doprinijeli smanjenju emisije CO2 za preko 10 000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 6000 automobila sa ulica.
Program se sprovodi pod okriljem EU Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, koji finansira EU, a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.
Program takođe podržavaju Investicioni okvir za zapadni Balkan, Vlada Republike Austrije i drugi bilateralni donatori za Investicioni okvir za zapadni Balkan.
Izvor: cdm