Wall street

Cijene dionica na Wall Street-u u ponedjeljak su oštro pale, jer ulagače zabrinjava snažan rast broja oboljelih od koronavirusa i jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim podsticajnim ekonomskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones potonuo je 2,29 odsto na 27.685 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,86 odsto na 3.400 poena, a Nasdaq indeks 1,64 odsto na 11.358 bodova.
Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u posljednje četiri sedmice posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Evropi i nekim djelovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Broj hospitaliziranih u SAD-u zbog Covida-19 dostigao je najviši nivo u dva mjeseca, dok Francuska, Rusija i mnoge druge zemlje bilježe rekordni dnevni rast broja novozaraženih.
Zbog svega toga, sve je jasnije da se američka i globalna privreda neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.
„Zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom i zastoja u pregovorima između republikanaca i demokrata o podsticajnim mjerama, ulagači su nervozni”, kazao je strateg u firmi State Street Global Advisors, Michael Arone.
Iako je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, poručila da vjeruje da bi dogovor o podsticajnim fiskalnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora 3. novembra, ulagači sve manje vjeruju u to.
Pelosi i ministar finansija, Steven Mnuchin, već dugo pregovaraju o fiskalnim podsticajima, a sada je “na stolu” iznos od skoro dva biliona USD, što je svota kojoj se protive republikanci u
Senatu, jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog budžeta.
Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.
U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 139 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 83,5 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.
No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego u trećem tromjesečju prošle godine.
I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,16 odsto na 5.792 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,71 odsto na 12.177 poena, a pariski CAC 1,9 odsto na 4.816 bodova.
Izvor: Mina business