Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, istakao je da je imao posebno zadovoljstvo da u Legatu Petra Lubarde u Beogradu otvori izložbu “Korespodencije: Crteži Ilije Šobajića”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Nikšić.

“Zadovoljstvo je utoliko veće što će 20 Šobajićevih crteža, iz različitih faza njegovog stvaralaštva, biti izloženi baš u Legatu Petra Lubarde — još jednog našeg velikana koji je, kao i Šobajić, svojim genijem obasjavao Nikšić i Beograd… pa i „grad svjetlosti“ – Pariz.

Kroz vjekove, kulturni i obrazovno-prosvjetni život Nikšića obilježili su mnogi stvaraoci koji i danas, svojim grandioznim djelom, gromko i jasno, „zbore kroz tmine“. Među njima, posebno mjesto svakako zauzima porodica Šobajić, čiji neizmjerni doprinos duhovnom, kulturnom, pa i ekonomskom uzrastanju Nikšića do današnjeg dana nije adekvatno sagledan i vrednovan.

U tom kontekstu, inicijativa JU Muzeji i galeriji Nikšić da tokom 2023, nizom manifestacija, obilježi 70 godina od smrti velikog umjetnika i pedagoga Ilije Šobajića, zaslužuje istinsko poštovanje.

Šobajićevi akti, motivi iz narodnog života, pejzaži i portreti, motivi iz „Gorskog vijenca“… naša su snažna spona sa prošlošću, sadašnjošću i budućnošću, najživlji dokaz da i među nama žive i stvaraju vrhunski umjetnici, duhovni „gorostasi“. Njegov umjetnički opus i pedagoški rad vječna su poveznica između grada pod Trebjesom i grada Beograda, kao i neke od najljepših „kockica“ u „mozaiku“ poznatom kao „dobri duh Nikšića“. To, nesumnjivo, budi osjećaj ponosa, ali i nameće veliku obavezu – da uvijek i na svakom mjestu podržimo sve inicijative koje će apostrofirati značaj Ilije Šobajića i njemu sličnih pregalaca u izgradnji Nikšića i svijeta kakvom se nadamo.”, zaključio je Vuković.