U organizaciji Opštine Nikšić i NVO ,,Osvit“, danas je na Trgu slobode obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

Tim povodom prisutnima se obratio predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, koji je istakao značaj saradnje lokalne vlasti i civilnog sektora u borbi protiv ovog društvenog problema. Vuković je naglasio da je suzbijanje vršnjačkog nasilja prioritet lokalne samouprave, te da će se kontinuirano raditi na implementaciji efikasnih strategija prevencije i podrške žrtvama i njihovim porodicama.

 

,,Vršnjačko nasilje je nasilje nad našom budućnošću, uništavanje boljeg sjutra kojem zajednički težimo, i za koje se moramo izboriti. Nećemo ostati nijemi ni na jedan oblik kršenja elementarnih ljudskih prava. A, u živoj interakciji nadležnih institucija, NVO sektora i zainteresovanih pojedinaca moramo potražiti adekvatan način da pomognemo žrtvama nasilja i njihovim porodicama. Njegujmo kulturu u kojoj je nasilje neprihvatljivo, gdje se različitost cijeni i slavi, a ne tretira kao povod za diskriminaciju ili maltretiranje“, rekao je Vuković

 

Savjetnik predsjednika Opštine Vojin Striković istakao je važnost ovog događaja jer podiže svijest o značajnom problemu s kojim se moramo svi zajedno suočiti. Poruke ljubavi i tolerancije stigle su i od učenika i mladih sportista.

 

Obilježavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja predstavlja dio kontinuiranog angažovanja lokalne zajednice u stvaranju bezbjednog i podržavajućeg okruženja za sve njene članove.