Kroz projekat “Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije”, u Domu “Grabovac” u Risnu organizovana je “Obuka za primjenu tehnika ‘GRABFIPS’ u radu s osobama oboljelim od demencije”.

Obuka je namijenjena volonterima iz pet opština (Nikšić, Plužine, Šavnik, Plav i Gusinje), koji su u prethodnom periodu predano radili sa osobama u riziku od demencije i onima koji su već oboljeli od demencije, kao i njihovim porodicama i njegovateljima.

Edukacija je jedna od ključnih komponenti našeg projekta, jer bolje obučeni volonteri mogu pružiti bolju podršku osobama koje se suočavaju s demencijom, saopštili su iz Impuls-a.

“GRABFIPS” označava različite tehnike i pristupe koje volonteri mogu koristiti kako bi poboljšali kvalitet života osoba oboljelih od demencije. Ovaj pristup pomaže u boljem razumijevanju njihovih potreba i omogućuje im da ostanu što duže samostalni i dostojanstveni.

“Ova obuka nije samo investicija u volontere, već i u naše društvo i naše najranjivije članove. Ona pomaže stvaranju okoline u kojoj se osobe oboljele od demencije osjećaju sigurno. Zajedno možemo doprinijeti stvaranju boljeg svijeta za sve nas”, saopšteno je iz Udruženja Impuls.

Ovaj projekat sprovode Zavod KROG/Institute Circle i Udruzenje Impuls, uz podršku Evropska unija u Crnoj Gori, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS / Slovenian Ministry of Foreign and European Affairs i Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

“Zahvaljujemo se Dom Starih Grabovac Risan na sjajnoj saradnji koji su nam tokom cijelog trajanja projekta bilo izuzetan partner i podrška u realizaciji naših aktivnosti”, saopštili su na zvaničnoj stranici Udruženja Impuls.