VolonterizamVolonterizam

Svjetski dan volontera obilježava se kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Cilj obiležavanja je podstaći što veći broj ljudi da ponude svoje volonterske usluge i podizanje svijesti o važnoj ulozi volontera u odgovoru na izazove sa kojima se svijet suočava.

Podsticanje, prepoznavanje i promovisanje volonterizma je važan dio stvaranja ravnopravnije i inkluzivnije budućnosti za zajednice širom svijeta.

Sa integracijom volonterskih aktivnosti u nacionalne strategije razvoja ostvaruje se značajan napredak u različitim sferama poput obrazovanja, zdravstva, mira i sigurnosti, socijalne inkluzije, da spomenemo samo neke, te je ideja rezolucije donijete u okviru Plana akcije UN za period od 2016. – 2030. godine da se u decenijama koje slijede upravo na taj način krči put promjenama i ostvarenju postavljenih ciljeva održivog razvoja zemalja.

Posebno je važno ohrabriti i podsticati mlade da se aktiviraju, te načine male korake ka velikim promjenama koje bi voljeli da vide u svojoj zajednici činjeći je ne samo boljim mjestom za život, već i ovladavajući vještinama koje će doprinijeti njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

 

Ništa se ne može mjeriti sa zadovoljstvom i osjećajem da ste uradili nešto korisno za sebe i svijet oko sebe, jer kao što je rekao veliki Mahatma Gandi “Čovjek postaje velikan shodno stepenu na kojem radi za dobrobit drugih ljudi”.