Članovi Volonterskog kluba NVO ALFA Centar uručili su pakete pomoći u vidu osnovnih životni,  prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu za pet socijalno ugroženih porodica.

 

„Danas su naši volonteri podijelili pakete pomoći vrijednosti oko 600€. Svjesni smo loše materijalne situacije u Crnoj Gori i povećanog rizika od siromaštva. Zabrinjavaju nas podaci da oko 40 odsto stanovništva Crne Gore je bilo u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti po podacima Evropskog instituta za statistiku (EUROSTAT) za 2020. godinu. Uzimajući u obzir epidemijsku situaciju tokom ove godine i posljedica koje ostavlja ista, nažalost, očekujemo porast ovoga procenta. Svakodnevno radimo na prikupljanju sredstava i namirnica kako bi našim sugrađanima obezbijedili egzistenciju. Veliko hvala našim biznis partnerima na nesebičnoj podršci i pomoći za realizaciju ovakvih akcija i razumijevanju loše situacije kada je u pitanju životni standard naših sugrađana„  saopštila je Marina Došen, koordinatorka omladinskih programa u ALFA Centru.

 

Prilikom odabira korisnika pomoći ALFA Centar se vodi podacima Centra za socijalni rad Nikšić, a prioritet imaju  višečlane porodice sa većim brojem djece .

 

Ovomjesečnu akciju socijalnog servisa „Acta Non Verba“ podržali su biznis partneri: Podravka Crne Gore, IM „MINIKO“, diskont „Popović i NTC Logistics.

 

„Kao što smo prethodno upoznali zajednicu, planiramo da pomoć pružamo pojedincima i porodicama, mapiranim od strane Centra za socijalni rad po stepenu ugroženosti, u narednih godinu dana. Nadamo se da će servis dobiti podršku i ostalih privrednih društva i da ćemo biti u prilici da pomoć bude obezbjeđena u kontinuitetu većem broju porodica. Svakodnevno imamo pozive za pomoć od strane pojedinca i porodica koja su u stanju socijalne potrebe. Jedino čemu se još nadamo da će za ovakvim servisima nestajati potreba i da će se smanjiti broj ljudi koji nemaju resursa da zadovolje osnovne životne potrebe. Ovoga mjeseca smo dobili podršku i od još jedne kompanije –  NTC Logistics, kompanijom koja nam je i ranije pružala podršku. Raduje nas što privrednici prepoznaju značaj našeg djelovanja i pružaju nam neophodnu pomoć u ovoj humanitarnoj misiji “, ističe Došen.

 

„Pozivamo biznis zajednicu Crne Gore na društveno odgovorno poslovanje. Takođe, pozivamo lokalne vlasti i resorna ministarstva na inteziviranje pružanja pomoći i podrške najugroženijim pojedincima i porodicima u Nikšiću.“, zaključuje Došen.

 

Servis „Acta Non Verba“ je osnovan uz podršku  domaćih i međunarodnih partnera ALFA Centra: Opštine Nikšić, ASB – Arbeiter-Samariter-Bund i IRIS Network.