Tvorac mnogih murala u Nikšiću, dvadesetpetogodišnji umjetnik Ivan Stamatović, još jednom je odao počast na svoj način i to ovog puta Vitomiru–Vitu Nikoliću, poznatom crnogorskog pjesniku, novinaru i boemu.

Na zgradi preko puta SDK-a u Njegoševoj ulici u Nikšiću juče je osvanuo mural sa njegovim likom i stihovima: „I opet jesen. I opet tutnje beskrajne kiše po Nikšiću, i opet stare crne slutnje i opet sam si Nikoliću“.

Stamenković je kazao da je radio tri, četri sata mada su pripreme bile te koje su zahtijevale duži vremenski period. Pomoć je imao od članova ‘Javorka’ Dušana Vujića, Milimira Cerovića, Vladana Đukanovića i Maksima Mićkovića, koji su bili penjači. On priznaje da nije razmišljao o visini na kojoj radi mural, već se posvetio crtanju. Kao i mnogi, i Stamatović voli stihove Vita Nikolića, a najdraža pjesma mu je “Drumovi će poželjet ludaka”.

1375200_10208378596570647_4715602024899265559_n

Pomenuti mural, na zgradi gdje je Vito živio od 1962. do 1970. godine, u garsonjeri koju je dobio od Opštine, nastao je za potrebe dokumentarnog filma „U trag zaboravu“, a u dogovoru autora dokumentarca i Opštine Nikšić. Film, režiserke Maje Janjušević i producenata Maksima Vujačića i Dragana Perovića, radi se u produkciji NVO “Agencija za kulturu, ekologiju i ljudska prava CEHRA”. Pomenuta NVO planira da objavi i knjigu sa istim naslovom.
Mural na zgradi u Njegoševoj ulici je posljednji kadar u filmu “U trag zaboravu”.
Autori planiraju da film, koji će naredne godine biti završen i u kome o Vitovim „drumovanjima“ govori oko 20 ljudi iz cijele bivše Jugoslavije, prikažu van granica Crne Gore. Film će najkasnije biti prikazan za 27.april, dan kada je Vito rođen i kada počinju njegovi dani, u organizaciji pomenute Agencije.

Ovaj mural je samo jedan od mnogih u Nikšiću koje je uradio Ivan Stamenković, a prethodili su mu oni sa likom Novaka Đokovića, Miladina Šobića, Dragana Mancea, Borislava Gajice Đurović.