Članica mojkovačke Tare, Kristina Rakočević, najbolji je atletičar Crne Gore u 2015. godini, u izboru Atletskog saveza. Najbolji seniori su Luka Rakić iz barskog Mornara i Slađana Perunović iz AK Nikšić.

Rakočević je bila srebrna u bacanju diska i bronzana u bacanju kugle na prvenstvu svijeta za mlađe juniorke u Kaliju.

Bila je najbolja u bacanju kugle i druga u bacanju diska na Ekipnom prvenstvu Evrope u Bakuu.

Ima i zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu za mlađe juniorke u Sremskoj Mitrovici, dok je u seniorskoj konkurenciji bila četvrta u bacanju diska.

Dobila je i priznanje Crnogorskog olimpijskog komiteta za najboljeg mladog sportistu Crne Gore.

“Na kraju smo izuzetno uspješne godine, najuspješnije u mojoj karijeri. Te dvije medalje su mi najznačajnije u živitu. Nadam se da će ih biti još, i značajnijih od ovih, možda i olimpijskih iz Tokija. Već poslije Nove godine nastavljamo sa pripremama, tempiramo formu za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Rusiji. Tu se nadamo medalji”, kazala je Rakočević.

Najbolji seniori su Luka Rakić iz barskog Mornara i Slađana Perunović iz AK Nikšić.

Rakić je ove godine postavio rekorde Crne Gore u pet disciplina, na 100 metara (10,55), 200 (21,44),60 metara u dvorani (6,80), 200 metara u dvorani (21,77) i štafeta 4×100 (41,13).

Osvojio je bronzanu medalju na Igrama malih zemalja Evrope u Rejkjaviku na 200 metara, dok je u istoj disciplini bio četvrti na Evropskim igrama u Bakuu.

Po IAAF tablicama ima četiri rezultata koji vrijede preko 1000 bodova.

“Ova godina mi je najuspješnija u karijeri. Zadvolan sam sa rezultatima koje sam ostvario. Priznanje mi je podsticaj da nastavim dalje i u narednoj postižem još bolje rezultate”, katao je Rakić.

Perunović je na maratonu u Valensiji izborila normu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sa rezultatom dva sata, 41 minut i 14 sekundi, što je za 46 sekundi bolje od norme koju je MOK postavio za učešće na igrama.

Osvojila je dvije zlatne medalje (na 5.000 i 10.000m) na Igrama malih zemalja Evrope na Islandu.

“Zadovoljna sam, posebno ako se ima u vidu da sam deseti ut izabrana za najbolju seniorku Crne Gore. Izborila sam olimpijsku normu i drugi put nastupiću na Olimpiskim igrama. Nadam se da ću u Rio de Žaneiru ispuniti normu za Svjetsko prvenstvo i oboriti lični i crnogorski rekord”, kazala je Perunović.

Najbolji juniori su Blagota Petričević iz AK Podgorica i Marija Bogavac iz AK Tara, a pioniri članovi bjelpoljskog Jedinstva, Risto Drobnjak i Anastasija Magdelinić i Darinka Đuričković iz Mornara.

Za najboljeg veterana ponovo je proglašen član AK Podgorica, Gojko Banjević.

Specijalnim priznanjem nagrađeni su Marija Vuković (Dionis, Bar), Dragan Pešić (Lovćen), dok su Posebna priznanja dobili Danijel Furtula (AK Nikšić), Ljiljana Matović (Dionis) i Tomaš Đurović (Draževina).

Posebno priznanje dodijeljeno je atletičarki Gabrijeli Ćetković (2000) iz Mornara, uz novčanu nagradu kao perspektivnoj takmičarki koja je u konkurenciji pionirki ostvarila najvredniji rezulltat po IAAF tablicama.

Predsjednik Atletskog saveza, Milorad Vučelić kazao je da podatak, da je osvojeno 14 medalja na međunarodnoj sceni i postavljeno 78 novih nacionalnih rekorda, najbolje govori koliko je 2015. godina bila uspješna za crnogorsku atletiku.

On je naglasio da je ASCG ostvario sve predviđene programske aktivnosti i realizovao sva takmičenja.

“I u novoj 2016. godini pred nama je puno obaveza i novih izazova na takmičarskom planu, gdje očekujemo da uz pomoć i podršku Uprave za mlade i posrt i COK, naši takmičari nastave sa još značajnijim uspjesima na domaćoj i međunarodnoj sceni”, kazao je Vuletić.

Prisutne na godišnjoj svečanosti pozdravio je i predsjednik COK, Dušan Simonović.