vakcina

U Francuskoj građani od danas moraju da imaju vakcinalnu propusnicu umjesto dosadašnje kovid propusnice koju će moći sada da koriste jedino djeca od 11 do 15 godina, prenijeli su francuski mediji.

Uvođenjem te propusnice pooštrene su mjere protiv koronavirusa pošto nevakcinisani neće više moći da ulaze u zdanja u kojima je do sada bila obavezna kovid propusnica za koju je dovoljan bio i negativan test, prenio je list Depeš (La Depeche).
Tekst zakona o tim mjerama u nedjelju je objavljen u Službenom glasniku, a o tome je ranije govorio francuski premijer Žan Kasteks.
Vakcinalna propusnica važi za građane od 16 godine i biće neophodna za restorane, kafee i za prisustvo raznim dešavanjima. Vakcinisani građani će u slučaju da nemaju tu vrstu propusnice moći da nadležnima pokažu dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv koronavirusa.
Kasteks je nedavno rekao da će nevakcinisani moći da dobiju vakcinalnu propusnicu čim prime prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, ali pod uslovom da druga doza bude u narednih mjesec dana.
Negativni test će biti dovoljan za prevoz avionom ili vozom, ali pod uslovom da se putuje zbog nekog hitnog razloga porodičnog ili zdravstvenog.
Izvor: Vop