Mjere, IJZ, Ministarstvo zdravlja, Maja Božović, Berane

Sve vaspitno obrazovne ustanove biće zatvorene od danas do 1. aprila, a neće biti totalnog zaključavanja u sedmici za koju su donešene mjere, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Marija Božović na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja.

Vaspitno obrazovne ustanove će nastaviti da rade u Gusinju, Plavu, Petnjici, Rožajama, Žabljaku, Andrijevici, Danilovgradu, Budvi, Tivtu, Kolašinu i Tuzima.

 

Donšene su, nove mjere za Berane, koje stupaju na snagu od večeras u ponoć i važe do 31. marta.
U Beranama zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine, zabranjeno je kretanje nakon od 21 šasa do 05 časova narednog dana.
Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.
Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;
Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima; vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata;
Dozvoljeno je i pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (svih vrsta kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu
Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica
Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl.;
Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.
Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.
Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta , plaže i sl.)
Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću;
Dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20h. Dozvoljen je rad i neprehrambenim prodavnicama, takođe do 20 časova..
Dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7 do 18h.
U Šavniku, s obzirom na porast broja oboljelih, večeras od ponoći do 31. marta, zabranjuju se:
Ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu);
Zabrana kretanja od 21-05 časova;
Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja;
Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom;
Zabranjuje se rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu;
Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;
Zabranjuje se rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata; obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane. U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;
Zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) na svim mjestima;
Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti )
Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge;
Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru;
Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.
Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću.
Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.
Od subote, 20. marta u Herceg Novom mjere su popuštene. O tome smo, preko Operativnog štaba, obavijestili lokalnu samoupravu, što je objavljeno u Službenom listu.
Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da je zapet odsto smanjen broj hospitalizovanih, a za 20 odsto broj oboljelih od koronavirusa. To su, prema njenim riječima, ohrabrujući podaci i pokazuju da mjere djeluju.
„Od 814 kreveta imamo 550 hospitalozovanih, odnosno popunjenost je 66,7 odsto. Imamo dovoljno kapaciteta da izađemo u susret svim oboljelima od kovida-19“, istakla je Radulović.
“U Opštoj bolnici Bar je značajno bolje, 61 odsto popunjenost kapaciteta, kao i u Opštoj bolnici Bijelo Polje gdje je popunjenost 57 odsto. Opšta bolnica Berane ima popunjenost kapaciteta 74 odsto, bolnica Nikšić 72 odsto, bolnica Kotor 31 odsto, Specijalna bolnica Brezovik 85 odsto. Od 814 kreveta imamo 550 hospitalozovanih, odnosno popunjenost je 66,7 odsto. Imamo dovoljno kapaciteta da izađemo u susret svim oboljelima od kovida-19”, istakla je Radulović.

On je kazala da su htjeli da spriječe poteškoće u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima koji su bili hospitalizovani u OB Nikšić, gdje su imali povećanu potrebu za korišćenjem respiratora, te su transportovali devet pacijenata.

“Kako ne bi došlo do opterećenja sistema, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, pet pacijenata je preventivno premješteno u KCCG i četvoro je premješteno u Specijalnu bolnicu Brezovik”, rekla je direktorica KCCG.

Objasnila je da je sve vrijeme zdravstveno stanje pacijenata bilo stabilno i da ni u jednom trenutku nije postojala mogućnost da se isto ugrozi transportom.

“Na ovaj način smo sve eventualno poteškoće koje bi bile tehničke prirode u samoj OB Nikšić normalizovali. Nakon rasterećenja ove bolnice nemamo mogućnost da se razviju ovakvi tehnički problemi u pružanju bilo kavke zdravstvene zaštite našem stanovništvu”, zaključila je Radulović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da svi žele da se što prije smanji broj novozaraženih.
“Apelujem na građane da se što više pridržavamo mjera”, kazao je Milatović.
Potrebno je vakcinisati oko 430.000 vakcinisano.
U Crnoj Gori je trenutno, kako je precizirao, 44.000 doza vkacina.
Četiri hiljade doza iz Srbije, 10.000 Rusije i 30.000 iz Kine.
“Sredinom aprila će stići 200.000 vakcina iz Rusije. Ugovoreno je i 200.000 kineskih vakcina koje treba da stignu 20. aprila. Do kraja marta će stići oko 20.000 vakcina iz Kovaks inicijative, od 40.000 opredijeljenih”, naveo je Milatović.

“Epidemiološka situacija i dalje složena. Nošen je maske, držanje distance ključ i sonova u borbi protiv virusa”, rekla je Božović.

Kazala je i da očekuje da za par sedmica bude bolja epidemiološka situacija.

Božović je kazala da je drugom dozom vakcinisano 1.072.

Nije mogla da saopšti koliko je zdravstvenih radnika vakcinisano.

“Onoliko koliko je dostupna vakcina, tom dinamikom se vrši imunizacija. Mi sada imamo na raspolaganju veći broj doza”, rekla je Božović.

Radulović je istakla da će KCCG uvijek pomagati drugim bolnicama u sistemu.

“Može da bude iskorišćeno 350 kiseoničkih mjesta, a da sistem ne bude opterećen. Oko 20 odsto hospitalozvanih zahtijeva i potporu respiratora, vidjećete da smo daleko od broja 350. Moramo da računamo i da postoje ne kovid pacijenti, kojima može zatrebati respirator. Tehnički svih 350 mjesta zahvaljujući kiseoničkim pumpama su u punoj funkciji. Vjerujem da će se to uskoro desiti i u bolnici Nikšić. Juče se tamo ništa nije desilo, nego smo kao pravi zdravstveni sistem djelovali ujednačeno”,  rekla je Radulović.

Zbog masovnih okupljanja u Nikšiću imamo porast broja oboljelih i odrazila su se na trenutnu epidemiološku situaciju.

Milatović je ocijenio da se kompletno društvo nije odnijelo kako treba prema epidemiji.

“Možemo li kao društvo da budemo malo zreliji od ekstrema lokdauna, koji uvijek postoji kao opcija”, kazao je on.

 

Radulović je navela da imaju značajno manji broj upućenih pacijenata iz Bara u KCCG u posljednjih 30 dana.

“Strah u vezi te bolnice manji je u odnosu na ono što smo imali u decembru”, rekla je Radulović.

Zdravstveni sistem mora, prema njenim riječima, da funkcioniše po sistemu spojenih sudova.