Veliki broj naših sugrađana, članova sportskih klubova, institucija, nevladinih organizacija, humanitarnih organizacija, izviđača pokazali su visok stepen ekološke svijesti i dali svoj skromni doprinos u očuvanju omiljenog izletišta Nikšićana, brda Trebjese. U organizaciji akcije učestvovali su biciklistički klub “Perun”, Crnogorski olimpijski komitet (COK), Fondacija “Petrović Njegoš” i Opština Nikšić.

Značajnu podršku organizatorima pružili su i NVO Mladiinfo Montenegro, Vojska Crne Gore na čelu sa pukovnikom Zoranom Lazarevićem, volonteri Crvenog krsta Nikšić, odredi izviđača “Dragan Cerović-Gigo” i “Orlovi”, planinarsko-smučarsko društvo “Javorak”, spasilački klub “Extreme”, rukometni klub “Trebjesa”, atletski klub “Nikšić”, karate klub “Onogošt”, parabiciklistički klub “Fleš”, Jugopetrol iz Kotora, hotel “Trebjesa”, industrija mesa “Goranović”, kao i firma “KM sistem” iz Nikšića, ekološki klub “Bajice”, koji su aktivnim učešćem pokazali volju, želju i spremnost da Trebjesa, sa svim svojim stazama i ljepotama, opet postane ogledalo grada.

DSCF8192
Tokom trajanja današnje akcije radilo se na promociji zdravih stilova života, tako što su uređene staze koje će koristiti mladi ljudi, sportisti, rekreativci i pripadnici trećeg doba, čime je glavni cilj ove manifestacije ispunjen.
Princ Nikola Petrović Njegoš, nije krio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja mladih ljudi, koji su pokazali zavidan stepen ekološke svijesti.
“Prijatno sam iznenađen odzivom mladih ljudi i smatram da je ovo dobra uvertira u buduće akcije koje imaju za cilj očuvanje životne sredine”, kazao je predsjednik Fondacije ”Petrović Njegoš”.
On je dodao da je već imao priliku da osjeti veliku podršku Opštine Nikšić, kada je u gradu pod Trebjesom učestvovao u akciji za vrijeme Bijenala u radionici Željezare, kojoj su prisustvovali mnogobrojni umjetnici iz inostranih zemalja.
“Nikšić je spoj urbanističke vizije i prirodnih ljepota”, riječi su Princa Njegoša.
Ispred biciklističkog kluba Perun govorila je Ana Petrović Njegoš, koja je istakla kulturno-istorijsku vrijednost Trebjese.
”Zaštićeno područje Trebjese, koje je nekad bilo zabran kralja Nikole i omiljeno šetalište kraljice Milene zaslužuje da bude uređeno na lijep i koristan način, kako bi svi ljubitelji prirode mogli da uživaju”, rekla je Petrović Njegoš.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović posebnu zahvalnost je uputio bivšim i sadašnjim sportistima koji su dali poseban pečat samoj akciji.
“Lijepo je osjetiti podršku velikih sportskih imena, čije prisustvo u značajnoj mjeri podiže svijest o očavanju životne sredine, jer sport sam po sebi predstavlja najbolji način u promociji zdravih stilova života”, rekao je Simonović. Takođe je istakao da je ovo sjajan uvod za predstojeći dan sporta, koji će se obilježiti 6. aprila, a planirane su slične akcije.
Simonović je pred prisutnima potvrdio da će COK uvijek podržavati događaje koje imaju za cilj podizanje ekološke svijesti kod mladih ljudi.
Da je Nikšić ekološki grad najbolje potvrđuje puna podrška lokalne samouprave, kada su u pitanju ovakve akcije, riječi su menadžera Opštine Nikšić Živka Kecojevića.
“U poslednje vrijeme Opština Nikšić je podržala sve inicijative koje imaju za cilj uređenje prostora našeg grada, naročito zelenih površina”, kazao je Kecojević.

On je posebno apostrofirao ranije uspješno izvedenu akciju sređivanja korita naših rijeka.
Uspješno završena ekološka akcija označiće početak radova na uređivanju biciklističke staze na kojoj će se organizovati IX Trofej Trebjese MTB XCO, koji se boduje za Nacionalnu MTB ligu.

DSCF8234 DSCF8219 DSCF8213 DSCF8211 DSCF8208 DSCF8203 DSCF8195 DSCF8214 DSCF8249 DSCF8250 DSCF8283 DSCF8292 DSCF8293 DSCF8303 DSCF8309 DSCF8317