Za narednu sezonu u ABA i ABA 2 ligi defintivne odluke će biti donijete na Skupštini ABA, koja će se održati najvjeovatnije prije kraja ovog, ili početkom narednog mjeseca, prenosi CDM.

Očekuje se da klubovi odrede definitivan kalendar takmičenja, koje će u ABA ligi početi potencijalno već trećeg vikenda u septembru, zbog proširenja takmičenja na 14 učesnika.

Važno pitanje je, da li će se sredinom septembra održati Super kup ABA lige, čiju je organizaciju početkom ove godine dobila Budućnost Voli u podgoričkoj dvorani ,,Morača“. Ono što brine klubove su eventualne restrikcije vezane za putovanja, zbog pandemije korona virusa.

Takođe, važno pitanje je i kako će se riješiti status Primorske iz Kopera. Posljednji šampion Slovenije je ostao bez licence za učešće u šampionatu te države, zbog brojnih finansijskih problema. Mala je vjerovatnoća da će uopšte učestvovati u ABA ili ABA 2 ligi. Očekuje s eda njegovo mjesto u eliti zauzme skopski MZT, koji i mogao dobiti specijalnu pozivnicu za učešće u ABA.

Izvjesno je da će se raspavljati i o odluci Evrokupa, da poziv za učešće ne dodijeli barskom Mornaru, već ljubljanskoj Cedevita Olimpiji – iako je u momentu prekida sezone ABA lige naš predstavnik bio ispred slovenačkog, na četvrtom mjestu. Mornar je tokom sedmice za nama javno najavio i tužbu protiv ABA i Evrokupa, ističući ovakvu odluku kao veliku nepravdu i nepoštovanje postignutih rezultata.

Očekuje se da na Skupštini ABA lige bude riješeno i to, koji klubovi će igrati u ABA 2 ligi naredne sezone. Crna Gora potencijalno će imati četiri predstavnika (Sutjeska, Lovćen, Studentski centar, Podgorica). Međutim, pitanje je da li će Lovćen uspjeti da obezbijedi finansijska sredstava za nastup u regionalnom takmičenju. Među potencijalnim učesnicima ABA 2 pominju se i hrvatska Gorica, makedonski Rabotnički, te Mladost iz Bosne i Hercegovine.