Mladi Nikšića

Da li će Javni servis po drugi put morati da isplaćuje odštetu zbog nezakonitih odluka Savjeta RTCG, biće uskoro poznato, pišu Dnevne novine.
Naime, predmet koji se vodi po tužbi bivšeg generalnog direktora Rada Vojvodića, kojeg je Savjet smijenio 30. novembra prošle godine, trebalo bi da uđe u proceduru rješavanja, nakon što je Osnovni sud u Podgorici odbio zahtjev za izuzeće sutkinje Katarine Janković, što je tražio pravni zastupnik Javnog servisa.
Izuzeće je traženo jer je bivša direktorica TVCG Radojka Rutović njena dalja tetka, odnosno sestra od strica oca sutkinje Janković, zbog čega su posumnjali u njenu nepristrasnost.
“Predsjednik suda donio je rješenje kojim se odbija zahtjev za izuzeće sudije Katarine Janković, podnijet od punomoćnika tuženog, kao neosnovan. Postupajuća sudija se izjasnila da činjenice koje je istakao punomoćnik tuženog, po njenom mišljenju, ne predstavljaju okolnost koja bi dovela u sumnju njenu nepristrasnos”, saopšteno je iz Osnovnog suda.
Janković je ovim predmetom, kako je navedeno u odgovorima na pitanja, zadužena 20. jula ove godine, nakon što je prethodno izuzeto dvoje sudija.
“U predmetu je bilo zakazano pripremno ročište za dan 12.10.2017. godine, na kojem je traženo izuzeće sudije, pa je isto odloženo radi odlučivanja o podnijetom zahtjevu”, saopšteno je iz Osnovnog suda, uz podsjećanje da je ovaj predmet u tri navrata dostavljan predsjedniku suda na odlučivanje po zahtjevima za izuzeće.
Za pravnike sa kojima smo razgovarali ovo je bila očekivana i jedina moguća odluka, obzirom da se radi o predmetu u kojem Radojka Rutović nije stranka u sporu koji je pokrenut po tužbi Rada Vojvodića, te da nema nikakvog razloga za izuzeće sutkinje kojoj je bivša direktorica TVCG očeva sestra od strica. Rutović je podsjetimo, podnijela ostavku funkciju direktora 14. aprila prošle godine, nakon uslovljavanja opozicije da neće potpisati politički sporazum o slobodnim i fer izborima, dok ne dobiju Javni servis.
Gotovo osam mjeseci nakon toga, Savjet je smijenio Rada Vojvodića, a kao razlog navedena je greška napravljena u konkursu za direktora TVCG. Vojvodić je objašnjavao da je riječ o tehničoj grešci, međutim, to nije prošlo kod članova Savjeta, ali ni njihova odluka kod Vojvodića koji je pokrenuo sudski spor i angažovao advokata Gorana Rodića. Tužba je podnijeta u decembru prošle godine i punih deset mjeseci nijesu se stekli uslovi da se donese odluka, uprkos tome što predmeti iz radnog odnosa imaju prioritet nad ostalima, te da se smatraju hitnim. Obzirom da je posljednji zahtjev za izuzeće odbijen, za očekivati je da ovaj predmet dobije epilog, kojeg Vojvodić s nestrpljenjem očekuje, jer bi, u slučaju pozitivnog ishoda, dobio najmanje 100.000 eura. Savjetu RTCG koji je ovih dana pod pažnjom javnosti zbog konflikta interesa pojedinih članova, sigurno nikako ne bi odgovaralo da Vojvodić dobije spor, jer bi morali da isplate ogromnu svotu novca bivšem generalnom direktoru. Naravno, ne njihovog, nego novca crnogorskih građana koji finansiraju Javni servis.
Takođe bi se otvorilo i pitanje odgovornosti upravljačkog tijela RTCG koje je već jedanput, doduše u malo drugačijem sastavu, nezakonito smijenilo nekadašnjeg direktora RTCG Branka Vojičića. Vojičić je od sudskog spora protiv Javnog servisa 2015. godine dobio 80.000 eura odštete. Ima li sličnosti između slučaja Vojičića i Vojvodića, kada se radi o osnovanosti i zakonskog utemeljenja odluke Savjeta, pokazaće odluka Osnovnog suda u Podgorici. Za sada im je jedno zajedničko obojica su za advokata angažovali Gorana Rodića.