mladink

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dodijelilo je 49 vaučera građanima u okviru četvrte faze projekta Hiljadu plus. Uručeni su vaučeri za 20 zaposlenih u javnom sektoru, 13 mladih bračnih parova do 35 godina i 16 ostalih korisnika, prenosi agencija CGNews.

 

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj stanovanja i legalizaciju, Radmila Lainović, kazala je da su se i u ovoj fazi potrudili da obezbijede najpovoljnije uslove za građane Crne Gore, kako bi im pomogli u rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja.

 

„Prije svega, obezbijedili smo ubjedljivo najpovoljniju kamatnu stopu 2,99 odsto – fiksnu, bez obaveznog učešća u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine. Obrada kredita je 0,3 odsto, što je još jedna od povoljnosti, a period otplate kredita do 240 mjeseci. Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom, obezbijeđen je popust od 50 odsto na notarske usluge“, rekla je Lainović.

 

Ona je podsjetila i na novinu koja je uvedena u ovoj fazi, a to je ponuda već izgrađenih stanova što je podrazumijevalo da građani sami mogu naći stan na tržištu i isti kupiti uz prethodnu prijavu.

 

„Ustanovljenom metodologijom obračuna koja obuhvata vrijednost sklopljenih predugovora o kupovini stana, sklopljenih i realizovanih ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, kao i na osnovu broja vaučera koji nijesu realizovani, došli smo do ušteda po osnovu kojih danas dodjeljujemo 49 vaučera“, navela je Lainović.

 

Prva dodjela vaučera bila je organizovana početkom marta, kada je 191 prioritetno lice dobilo vaučer. Kroz drugu dodjelu, organizovanu za ciljne grupe, uručeno je 148 vaučera, dok je u okviru treće dodjele, koja je bila organizovana u junu za aplikante sa liste čekanja uručeno 74 vaučera, što je ukupno 413 vaučera. Vrijednost tekuće, četvrte faze projekta je 20 miliona EUR od čega je deset miliona obezbijeđeno kroz kreditni aranžman Vlade i Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

 

Izvor: Mina biznis