uprava za inspekcijske poslove

U 2020. godini inspekcije Uprava za inspekcijske poslove su izvršile ukupno 65.526 inspekcijskih pregleda, saopšteno je iz te ustanove.

“Uprava za inspekcijske poslove je u navedenom periodu utvrdila 10.417 nepravilnosti, za koje je izrekla 5.451 prekršajnih naloga u iznosu od 1.913.000 eura, a podnijela 322 zatjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Ukupni efekti kontrola prelaze 2.500.000 eura imajući u vidu vrijednost izrečenih novčanih kazni u prekršajnim postupcima, troškovima postupka, kao i raznim taksama koje naplaćuje uprava u određenim sferama djelovanja (sanitarne saglasnosti, naknade i takse za kontrolu u spoljnotrgovinskom prometu”, navode u8 saopštenju.
Kada su u pitanju rješenja u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, ističu, Zdravstveno-sanitarna inspekcija donijela je ukupno 134.055 ovih rješenja.
“Sve inspekcije će u narednom periodu nastaviti da rade na povećanju stepena poštovanja propisa u svim oblastima, uz promovisanje praktivnosg djelovanja i većeg stepena otvrorenosti prema privrednom sektoru za sve vrste nedoumica i zajedničkom rješavanju problema, kako bismo osnažili poslovni ambijent u Crnoj Gori koji posluje legalno, a suzbili sve pojave nelojalne konkurencije.”, navode iz Uprave.
Dodaju da uz ove redovne poslove, u kontekstu daljeg trajanja pandemije, inspekcije će raditi pojačano na terenu radi obezbjeđivanja još većeg poštovanja važećih epidemioloških mjera, u cilju zaštite zdravlja građana i što ranijeg oporavka naše privrede.
Detaljni godišnji izvještaj može se naći na sajtu Uprave za inspekcijske poslove.