Uprava policije ogasila se nakon najnovijih dešavnja u Nikšiću i tvrdi da je postupala u skladu sa nadležnostima, te da je više policajca povrijeđeno u incidentu.

“Službenici Uprave policije su, u cilju sprječavanja sukoba između dva okupljanja dvije grupe osoba u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzela zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima”, saopšteno je iz Uprave policije.
U Nikšiću su 13. jula održana dva javna okupljanja – jedno u 17.30 časova u organizaciji grupe građana na Trgu slobode i drugo okupljanje odnosno skup u pokretu sa početkom u 19.00 časova na Trgu Šaka Petrovića.
“Nakon završenog prvog javnog okupljanja, došlo je do incidenta u kojem je više policijskih službenika zadobilo povrede, a među kojima i jedan koji je zadobio teže tjelesne povrede. Policija je, fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska, spriječila sukob dvije grupe građana. Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode, a koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i slično”, navodi se u saopštenju Uprave policije.
Napad na policiju bio je, kako kažu, jakog inteziteta, a policisjki službenici su pokazali visok stepen uzdržanosti i tolerancije.
“Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili suzavac. Određeni broj lica se javio na ukazivanje ljekarske pomoći, između ostalog i zbog kontaminacije i upotrebe hemijskih sredstava”, stoji u saopštenju Uprave policije.
Radi prikupljanja obavještenja privedeno je više osoba, a policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji učesnika ovog događaja.
“Izvještaji o upotrebi sredstava prinude biće sastavljen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika i ukoliko se utvrde prekoračenja shodno postupiti. Povodom različitih navoda koji su se pojavili u sredstvima javnog informisanja i na socijalnim mrežama, koristimo ovu priliku da podsjetimo javnost da su nadležnosti policijskih službenika, u ovakvim situacijama, ograničene na uspostavljanje javnog reda i mira, a ne na procjene ideoloških obilježja bilo koje grupe lica ili shodna reagovanja. Takođe, ne može se očekivati da policija u okviru svojih operativno-tehničkih nadležnosti riješi kompleksna pitanja koja već duži vremenski period podižu tenzije u crnogorskom društvu”, kaže se u saopštenju Uprave policije.
Uprava policije, ističe da, ostaje posvećena očuvanju javnog reda i mira, ali i apeluje na sve aktere da učine ono što je u njihovoj moći da se na ulicu na prelivaju pitanja koja mogu da se riješe kroz konstruktivno djelovanje različitih društveno-političkih struktura.