Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita neće ujutro blokirati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, jer im je obećana uplata radnog staža kako bi mogli ostvariti pravo na penzionisanje.

 

 

Riječ je o oko 15 bivših radnika koji zbog neuplaćenih doprinosa od 2009. godine nijesu mogli ostavariti to pravo. To je bio razlog da jedan broj bivših rudara blokira odvoz rude, a za sjutra su bila najavljena okupljanja, neisključujući ni mogućnost dolaska njihovih porodica, prenosi agencija MINA-business.

Bivši radnik Drago Dačević kazao je da ih je stečajni upravnik Boksita Mladen Marković obavijestio da će im Ministarstvo finansija sjutra uplatiti staž za period od 2009. do novembra 2013. godine, kada je uveden stečaj u kompaniju.
Prema njegovim riječima, time bi obaveza države o uplati doprinosa bila ispoštovana.

,,Marković nas je pozvao da sjutra dođemo u upravnu zgradu Boksita kako bi se provjerila dokumentacija i povezao staž i za 18 mjeseci iz perioda stečaja, da bi mogli ostvariti pravo na penzionisanje”, rekao je Dačević.

Grupa bivših radnika Rudnika boksita blokirala je u četvrtak u sedam sati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, zahtijevajući da im nadležni uplate doprinose za povezivanje radnog staža da bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Ispred rudokopa okupila se bila i policija, ali je blokada mirno prekinuta nakon dogovora da će predstavnici Uniproma pokušati da dobiju detaljnu informaciju kada će staž biti povezan barem za radnike koji ispunjavaju uslov za penzionisanje.