Osnovnu školu završava oko 7.400 učenika, a iz Ministarstva prosvjete Dnevnim novinama kažu da će konkurs za upis u srednje škole biti raspisan sredinom maja. Predaja dokumenata je planirana za sredinu juna, a kako navode, integralno posmatrano, biće mjesta u srednjim školama za sve osnovce.

„Svakako da će javnost biti blagovremeno obaviještena o podacima u vezi sa ovogodišnjim konkursom za upis. Planirano je da konkurs sa preciziranim smjerovima za svaku školu bude raspisan u toku maja, dok je predaja dokumentacije, kao i prethodnih godina, predviđena za sredinu juna”, kazao je generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.
Naglašava da Ministarstvo ulaže velike napore u unapređenje obrazovnog sistema, ali i podizanje svijesti o mogućnostima koje pružaju srednje stručne škole. Upravo zato je, napominje, pokrenuta kampanja “Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi”.
„Cilj kampanje je povećanje interesovanja za ove škole, ali i razumijevanje da njih pohađaju odlični učenici, osvajači državnih nagrada u znanju, kao i da je predrasuda da nemaju prohodnost ka srodnim fakultetima, za sve one koji se odluče da nastave obrazovanje. Oni pak koji ne žele, opremljeni su znanjem i iskustvom za tržište rada, a imaju osnovu i za pokretanje sopstvenog biznisa”, podsjeća Tomić.
Prošlogodiošnjom zakonskom reformom u obrazovanju, dodaje, omogućeno je da se gimnazije u Crnoj Gori formiraju kao opšte i specijalističke.
„U Gimnaziji Slobodan Škerović u Podgorici uvedena su specijalistička odjeljenja kao pilot projekat, a iskustva uprave i djece su odlična. Specijalistička odjeljenja u pomenutoj gimnaziji su: za sportiste, dvojezično, odjeljenje filološke gimnazije i odjeljenje matematičke gimnazije. Cilj specijalističkih gimnazija je da se učenicima omogući da kroz povećani obim izučavanja određenih sadržaja razvijaju svoje sklonosti i talente”, zaključuje Tomić.