Uprkos razvoju tehnologije, knjiga i dalje pronalazi put do čitalaca, poruka je sa trinaestog Podgoričkog sajma knjige, koji se održava u Podgorici od 7. do 14. maja.
Organizatori ne kriju zadovoljstvo i procjenjuju da bi mogao biti premašen prošlogodišnji broj posjetilaca.

„Mi kao organizatori veoma smo zadovoljni trenutnom posjetom, brojem ljudi koji dođe da posjeti sajm. Ove godine imamo i veći broj izlagača, tako da je samim tim i izbor veći i sigurni smo da svako za sebe može da pronađe po nešto što ga interesuje“, kazala je za naš portal PR sajma Jovana Petković.
Napomenula je i da trenutno ima preko 100 različitih izlagača. Ove godine posebno bliska saradnja ostvarena je sa Ambasadom Rumunije i Ambasadom Italije koje se i predstavljaju na ovom sajmu.
Poseban osvrt napravila je na Ambasadu Italije i izložbu „Fernijevo nasleđe“, koje govori o uticaju italijanske kulture na fiziku, pomoć u istraživanju atomskih čestica i nuklearnih čestica.
Organizatori ističu da im je posebno zadovoljstvo što je po prvi put i štand Republike Kine uzeo učešće.
„Prvi dan, štand Kine posjetio je ambasador koji nam je obećao da ovo jeste prva saradnja ali zapravo predstavlja tek početak budućih saradnji“, istakla je Petković.
Iz organizacije su napomenuli da su sve izdavačke kuće iz Crne Gore uzele učešće na ovom sajmu kao i svih godina do sada.
„Sve utiske za sada ne možemo sabrati ali ima posjećenosti. Ipak se nadamo da će biti još veća. Knjige koje smo mi izložili uglavnom su za mlade mada ima dosta i za stariju populaciju“, istakla je Sonja Grebović ispred “Narodne knjige”.
Takođe izrazila je svoje zadovoljstvo činjenicom da mladi vole da čitaju uprkos brzom vremenu i tehnoligiji. Podsjeća da: “Onima kojima su čitali, oni i čitaju”.
Kao najtraženiji žanr izdvaja psihologiju, belatristiku i od autora Hesea.
Na sajmu se među izlagačima nalazi i “Nova njiga”.
„Sajmom smo prezadovoljni, kao što se i vidi i prije početka radnog vremena imamo gužve. Jako smo ponosni što su djeca naši vijerni posjetioci. Što se tiče ostalih posjetilaca i taj broj je na nivou. Prošle godine taj broj je bio oko 30000, a ove godine očekujemo da premašimo tu brojku“, kazala je Radmila Grbić ispred “Nove knjige”.
Napomenula je da su u toku sajamski popusti i da posjetioci imaju priliku da kupe djela po najnižim cijenama.
Među mladima najtraženij naslovi su djela blogera, “Blogdan”, “Nemoj biti taj lik”, Jana Dačević “Uništi dnevnik”. Potražnja je sve veća za domaćim autorima.
Sajam su posjetila i djeca PPU “Maša”, i poslali poruku : „Čitanje je u modi“.
“Ovo je već tradiocionalno da dovodimo djecu na sajam knjiga. Želimo da im razvijemo ljubav prema knjigama. Da osjete to šarenilo, da dodirnu, da se upoznaju sa svim što knjiga može da im priži. Djeca su odušeljena i izuzetno pozitivno reaguju”, kazala je Zorka Kraljević iz PPU “Maša”.
Ovogodišnji izlagač je i Ambasada Italije, koja ove godine stavlja akcenat na promociji italijanskog jezika i studiranje u Italiji.
„Svi posjetioci imaju priliku svakog dana od 17:00 do 19:00 sati, oni koji već govore taj jezik razgovaraju sa izvornim govornicima Italijanskog jezika“, napomenula je Adriana Ivanović ispred Ambasade Italije.