šehović
Danas će biti objavljen Konkurs za upis u srednje škole, putem kog će đaci biti u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom srednjih škola. Prijave će se podnositi od 29. juna do 3. jula, a novina je da će upis biti u potpunosti elektronski i to na platformi www.upisi.edu.me, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.
Kako ističu u Ministarstvu, Šehović je najavio i 11 novih smjerova u stručnim školama, potom filološka odjeljenja u čak šest gimnazija, ali i 800 stipendija za sve đake koji se odluče za deficitarna zanimanja III stepena.
On je naglasio da će đaci, uz podršku svojih roditelja, kompletnu proceduru za upis u srednje škole sprovesti “na klik”.
“Neće čak biti potrebno ni da, u toku prijave, pribavljaju svjedočanstva niti diplome sa polaganja polumaturskih ispita, baš kao ni izvode iz knjige rođenih, niti jedan jedini dokument. Sve će biti rađeno potpuno elektronski i sve će se povlačiti iz postojećih baza podataka Ministarstva prosvjete i drugih organa”, istakao je ministar.
Dodao je i da će, nakon početka e-upisa, djeca svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang listi koja se bude objavljivala i moći će elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle ili pak vide da im pozicija na rang listi određene škole ili smjera nije dobra.
Istaknuto je i da će upisni kriterijumi biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer. Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija.
Šehović je saopštio i da je ukupan broj mjesta na ovom konkursu za upis u srednje škole oko 9.000.
“Dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko 7.000. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta”, naveo je.
I broj mjesta po opštinama pojedinačno, kako je naglasio, je veći od broja polumaturanata.
“Tako, na primjer, u Podgorici osnovnu školu završava 2.138 učenika, a broj upisnih mjesta u konkursu je oko 2.600. U Nikšiću osnovnu školu završava 783 učenika, a broj upisnih mjesta je veći od 1.000. U Pljevljima 282 učenika završava osnovnu školu, a broj mjesta je 378. U Baru su 532 upisna mjesta za 484 učenika koja završavaju osnovnu školu. U Beranama je Konkursom predviđeno 588 mjesta, a broj osnovaca IX razreda je 313. Broj učenika koji završavaju osnovnu školu u Bijelom Polju je 547, a u Konkursu su 644 upisna mjesta”, precizirao je.
Šehović je najavio i da će učenici i od septembra moći ponovo da se obrazuju u dualnom obliku obrazovanja.
“Planirano je da u dualnom sistemu od septembra bude oko 800 đaka kod više od 200 poslodavaca”, rekao je ministar.
On je dodao i da će biti dodijeljeno skoro 800 stipendija za đake koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja III stepena i to u 29 škola iz 17 opština.
Kako je rekao direktor Mješovite škole u Golubovcima Zoran Klikovac, ustanova kojom rukovodi je nova srednja škola koja je prve đake primila prošlog septembra.
“Volim da kažem da smo škola koja koristi najbolje tekovine tradicionalnog obrazovanja, ali u velikoj mjeri i digitalne tehnologije, savremenu opremu, kabinete i sve druge mogućnosti za pripremanje naših đaka za tržište rada. Dakle, u našoj školi đake čeka kvalitetan kadar i ozbiljna obrazovna ponuda, ali i u svim drugim srednjim stručnim školama. Što se tiče e-upisa, prostora za brigu nema. I naša i sve druge škole biće na raspolaganju za svaku vrtu pomoći. Vjerujte nama, a mi ćemo vam pomoći da kvalitetno prođete kroz jedan od najljepših perioda odrastanja”, poručio je Klikovac.
Direktor beranske gimnazije Sreten Lutovac zadovoljan je što je Ministarstvo prosvjete ove godine omogućilo elektronski upis u prvi razred srednjih škola.
“Na taj način je značajno olakšana procedura upisa, kako učenicima i njihovim roditeljima, tako i školama. Iako sam uvjeren da će sama procedura upisa proteći bez problema, želim da naglasim da ćemo u školama biti spremni da pružimo podršku učenicima i njihovim roditeljima, ukoliko se pojave bilo kakve poteškoće prilikom podnošenja elektronske prijave za upis. Kada je riječ o gimnazijskom obrazovanju, ono pruža odlične mogućnosti, a u pojedinim gimnazijama će ove godine biti formirana i specijalistička odjeljenja, te će tako biti data mogućnost svim onim učenicima koji imaju posebne afinitete prema prirodnim, odnosno društvenim naukama”, kazao je Lutovac.
Biće otvoreni i novi smjerovi u gimnazijama i stručnim školama
U Ministarstvu ističu da je od septembra planirano da u podgoričkoj gimnaziji budu odjeljenja matematičke gimnazije, filološke gimnazije, te dvojezična i sportska odjeljenja. U nikšićkoj gimnaziji biće i filološko i matematičko odjeljenje kao i odjeljenje sportske gimnazije. Takođe, u cetinjskoj, danilovgradskoj, barskoj i kotorskoj gimnaziji planirano je filološko odjeljenje.
Kada je riječ o stučnim školama – u stručnom obrazovanju za narednu školsku godinu je urađeno 11 inoviranih, modularizovanih obrazovnih programa iz različitih oblasti.
Građevinska škola u Podgorici će tako moći da ponudi učenicima obrazovne programe Tehničar za dekorisanje i aranžiranje prostora i Tehničar za arhitekturu i dizajn enterijera, te Tehničar za geodeziju, Tehničar obrade drveta, Operater obrade drveta.
Osavremenjeni su programi Farmaceutski i Fizioterapeutski tehničar. Programi su pripremljeni uz podršku IPA projekta. Stručna škola u Baru, pored postojećih, ponudiće učenicima i program Kozmetičar. U Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju učenici će ove godine moći da se obrazuju po programu Farmaceutski tehničar. U školi Ivan Uskoković od ove školske godine biće u primjeni obrazovni programi Tehničar automehatronike i Automehaničar, a u Srednjoj stručnoj školi u Golubovcima planira se formiranje odjeljenja Veterinarski tehničar.
Izvor: CDM