mladink

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) od danas pokreće sveobuhvatnu kampanju za potpisivanje elektronske peticije sa ciljem dobijanja podrške od članstva i građana za očuvanje neradne nedjelje i slobodnog dana tokom državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini na veliko i malo.

“Zbog sve učestalijih inicijativa poslodavačkih udruženja prema Vladi Crne Gore za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, ali i najave zvaničnika Vlade Crne Gore da će razmotriti navedene inicijative, pokrećemo kampanju”, navodi se u saopštenju.
Kako navode, peticiju pokreću polazeći od toga da se radi o sektoru u kome se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno, uskraćeni su za pravo na puni godišnji odmor i slobodan dan u toku sedmice, te slobodan dan u vrijeme praznika.
Takođ, ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce budući da se trgovina sa nedelje prelila na ostale dane u sedmici.
Smatraju da je neophodno da svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici, da su zaposleni u trgovini na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i da ne smiju njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja, te da Crna Gora želi punupravno članstvo u EU u kojoj se se teži uvođenju 30-satnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice.
“Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva svoje članstvo i sve građane/ke da se zajednički usprotivimo neopravdanim incijativama poslodavačkih udruženja usmjerenih na uskraćivanje osnovnih prava za oko 40.000 zaposlenih u sektoru trgovine i očekujemo da ćemo zajedničkim naporima očuvati njihovo pravo na minimalne uslove dostojanstvenog rada”, navode u saopštenju.
Svi koji podržavaju njihovu inicijativu svoju podršku mogu da iskažu potpisivanjem Elektronske peticije koju će pronaći na portalu “Glas građana”: https://epeticije.gov.me/, kao i na web stranici Unije slobodnih sindikata Crne Gore: www.usscg.me i facebook stranici: Unija slobdodnih sindikata.
“Podrška članstva i građana/ki biće snažan argument našim naporima koje ćemo usmjeriti prema Vladi Crne Gore kako bi odbacila inicijativu poslodavačkih udruženja za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini”, zaključuju oni.