Jelena Borovinić Bojović, protokol, maske, distanca

Zabrinuti građani Crne Gore pokrenuli su online peticiju kojom su zatražili hitnu ostavku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović zbog, kako su naveli, nebrige o javnom zdravlju stanovnika Crne Gore i ugrožavanja istog, i to u trenutku kada pandemija koronavirusa svakoga dana odnosi živote naših građana.

Pokretači te inicijative u obrazloženju peticije ističu da očekuju da se ona povuče sa pozicije ministarke zdravlja i taj resor prepusti nekom savjesnom i posvećenom ministru zdravlja (ta osoba i ne mora biti ljekar) koji će, umjesto političkih kalkulacija i proizvoljnih obećanja, predano voditi računa o hitnoj nabavci vakcina, brzom prihvatanju lako provjerljivih i ponuđenih donacija i organizaciji masovne i ubrzane vakcinacije većine stanovništva u Crnoj Gori.
“Ministarka Borovinić Bojović je svojim dosadašnjim ukupnim ponašanjem već učinila dovoljno da je najšira javnost i posebno porodice preminulih s pravom percipiraju kao osobu koja nije dostojna preuzete odgovornosti”, dodaju autori peticije.
Podsjećamo, Pobjeda je juče objavila da je Borovinić-Bojović odbila donaciju ruskog biznismena Olega Deripaske od 100.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa, kazavši da ne želi da prihvati te vakcine jer je to “donacija za DPS“.
Iz Vlade su potom saopštili da nijesu odbili donaciju Deripaske, jer takvu ponudu zvanično nijesu ni dobili.
Nedavno je i grčki biznismen Petros Stathis ponudio Crnoj Gori 10.000 Sinofarmovih vakcina, no uslijedila je nejasna izjava ministarke u vezi sa tom donacijom.
Nakon negodovanja građana i političkih partija koji su te informacije shvatili kao odbijanje donacije, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da niti Vlada Crne Gore, niti taj resor nikada nijesu iznijeli stav o odbijanju vakcina koje je ponudio Stathis.
Izvor: CDM